• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Okončan protest ispred zgrade institucija BiH

Predstavnici penzionisanih pripadnika Oružanih snaga BiH okončali su protest nakon postizanja dogovora sa Sulejmanom Tihićem

 Okončan protest ispred zgrade institucija BiH Izvor: MONDO

Predstavnici penzionisanih pripadnika Oružanih snaga BiH okončali su protest pred zgradom institucija BiH nakon postizanja dogovora sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejmanom Tihićem i ministrom bezbjednosti Sadikom Ahmetovićem da će do usvajanja budžeta za 2012. godinu akontativno dobijati po 310 KM mjesečno.

Predstavnik penzionisanih pripadnika Oružanih snaga BiH Senad Hubijar, pojasnio je da će akontacije od 310 KM od 15. januara dobijati samo penzionisani pripadnici Oružanih snaga BiH iz Federacije BiH, jer će sredstva za to biti obezbijeđena iz Federalnog zavoda za PIO.

"Za penzionisane pripadnike iz Republike Srpske nismo mogli učiniti ništa, jer nailazimo na neodobravanja iz Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske, pa smo donijeli odluku o obustavljanju protesta", dodao je Hubijar.

Hubijar je nakon sastanka sa Tihićem, Ahmetovićem, premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem i direktorom Federalnog zavoda PIO Zijadom Krnićem, rekao Srni da je tokom susreta dobio uvjeravanja da će biti iznađena sredstva za njihove penzije u budžetu za 2012. godinu, koji bi trebao biti usvojen u februaru.

On je napomenuo da je na sastanku rečeno da će biti umanjene stavke u budžetu za 2012. godinu namijenjene Ministarstvu odbrane BiH.

"Tokom sastanka, kojem je prisustvovao i zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović, rečeno nam je da ni u kom slučaju ne možemo biti u budžetu za 2011. godinu, jer je prije tri dana postignut sporazum političkih lidera. Nismo to mogli prihvatiti i zato smo tražili akontaciju", naglasio je Hubijar.

Parlamentarna skupština BiH usvojila je prošle godine izmjene i dopune Zakona o Oružanim snagama BiH kojima se vojnicima koji su do 23. decembra 1995. godine najmanje dvije godine učestvovali u ratu kao pripadnici Armije RBiH, HVO ili VRS, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prijevremenu starosnu penziju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE