• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Referendum o nezavisnosti ne prije 2017.

Autori mondo.ba Autori Agencije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da ne namjerava prije isteka zadatog roka, a to je 2017. godina, raspisivati referendum o nezavisnosti Republike Srpske.

"Ja nisam separatista, samo pokušavam da se poštuje Dejton", poručio je Dodik gostujući u Pressingu na N1.

Na pitanje hoće li raspisati referendum o nezavisnosti RS ako prođe referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, Dodik je odgovorio da je to je splet okolnosti i da će do 2017. godine pokušati sve da se BiH uredi u skladu sa Dejtonom i sa interesima tri naroda i dva entiteta.

On je istakao da neće biti potrebe za referendumom o statusu, ako se bude poštovao referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"To će značiti da se uvažava RS, Srbi i da možemo rješavati stvari. Pozivam sve političke predstavnike Bošnjaka da se otklonimo međunarodne zajednice i da napravimo unutrašnji dogovor. Trebamo zajednički napraviti Sud koji ima legimitet RS i Srba."

Na konstataciju da su Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović dogovorili primirje, a da je premijer Srbije, Aleksandar Vučić rekao da je to opasno homogeniziranje Bošnjaka, Dodik kaže:

"Znam da je Vučić veliki prijatelj BiH, ali i Republike Srpske. Ja sam za stabilnost. Nisam protiv aranžmana Radončića i Izetbegovića, iako dobro znate da nema teške riječi koje nisu izmijenili. Ipak, mene interesuje stabilna FBiH."

On je kazao da će SNSD u državnu vlast ući samo kao predstavnik RS.

"Za BiH je najbolje da se u njoj svi osjećaju dobro. Želim da se poštuje interes RS. Prije tri godine sam bio zainteresovan da BiH dobije status kandidata EU i bio spreman učiniti sve, ali su drugi kočili taj put. Sada to ne zavisi od mene."

Predsjednik RS je kazao i da Savez za promjene nema podršku naroda u RS.

"Mladen Ivanić nije izbor srpskog glasačkog tijela, a tamo se piše da je srpski član Predsjedništva, jer su za njega glasali Bošnjaci u RS i dijaspori."

Na konstataciju da mnogi kažu da, kad bi svoju energiju upotrebio za dobrobit BiH, u zemlji bi bilo mnogo bolje.

"Dobrobit je isključivo vezana za dobrobit RS. A bolje može biti i BiH i Republici Srpskoj. Neka se uvaži RS, mi ćemo uvažiti BiH i taj čvor je razriješen."

Dodik je govorio da se problem Srba i Bošnjaka može riješiti samo razgraničenjem.

"Sve godine i istorija govori o tome. Razgraničenje, ne mora odvajanje, da niko nikome ništa ne nameće. To je optimalna priča i za Srbe i Bošnjake. Ako to ne uspije, onda je i odvajanje opcija.

Dodik je otkrio i šta mu je jednom prilikom rekao ambasador Velike Britanije.

"Prije nekoliko godina britanski ambasador mi je ljutito rekao da ima samo 10 zemalja koje bi podržale nezavisnost RS. Pitao sam koje su to države pa da odmah to uradimo."

Na pitanje da li bi Srbija podržala nezavisnost RS, Dodik je kazao da ih to nije pitao, ali ako dođe do toga, da će tražiti podršku, iako to nije politika EU.

"Politika EU nije ni da ima ograde, ni Katalonije, Škotska, Bavarska... Beograd zna da politička garnitura u RS zna da može samo da uspješno sarađuje, a ne da bude podanička. Nismo bili podanici ni strancima ni Incku, ne treba ni ekstremni Beograd očekivati podaničku RS.", rekao je Dodik.

"Nikad nisam imao problem sa zakonom"

Dodik je rekao da se ne boji nijednog legitimnog i legalnog pravosudnog postupka.

Predsjednik RS je napomenuo da protiv njega nikada ništa nije dokazano, ni kada su u pitanju zgrada Vlade Republike Srpske, niti autoput.

Naglašavajući da je prije rata bio bogatiji nego sada, Dodik je rekao da nikad nije u obavljanju svojih poslova imao problem sa zakonom.

"Kada sam otišao nakon prve Vlade Republike Srpske koju sam vodio, protiv mene su podigli 37 tačaka optužnice. Proces je trajao četiri godine i sud je rekao da nema dokaza za podizanje optužnice", naveo je Dodik.

Dodik je istakao da je u slučaju optužbi da je od ruskog biznismena primio mito od kilogram zlata spreman da sarađuje sa sudijama i Tužilaštvom u Sarajevu i da bude dio procesa koji će oni da vode, iako godinama osporava Sud i Tužilaštvo BiH sa stanovišta njihovog legitimiteta.

On je istakao da sve to čini da ne bi neko rekao da je to njegova politička borba usmjerena na Sud i Tužilaštvo BiH da bi nešto branio lično.

"Tvrdim da tu nema ništa. To su izmišljotine koje najviše govore o čovjeku koji ih je izrekao. Postavlja se pitanje zašto to nije rekao ranije. Niti ima datuma, niti mjesta, niti ikoga više osim njega da bi mogao nešto tako da potvrdi. To je apsolutna neistina, nevjerovatna priča, ali ne mogu svaki dan da taj spin objašnjavam", rekao je Dodik.

Govoreći o Rafineriji nafte Brod, Dodik je istakao da je vlast u Srpskoj sa tom rafinerijom napravila najbolji privatizacioni projekat, te podsjetio da je ta privatizacija bila osporavana od samog početka.

On je rekao da Rafinerija ove godine posluje pozitivno i da redovno isplaćuje visoke plate za 2.380 radnika.

Prema njegovim riječima, Rafinerija nafte Brod prije prodaje Rusima trebalo je da bude prodata firmi AVON koja je nudila jedan evro, ili dolar pod uslovom da budu preuzete sve obaveze koje su tada bile oko 150 miliona, a da budu otpušteni svi radnici, a sve to je vodila Svjetlana Cenić.

"Rekao sam da je to nepristojna ponuda. I od tada imam problem", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da ruski partneri ne zaslužuju kvalifikacije kakve im se pripisuju, jer su kupili hrpu gvožđa koja nije radila, platili 145 miliona i uložili 250 miliona evra u Rafineriju da bi ona radila, i nastavljaju da ulažu.

"Ovdje se pokušava reći da je Dodik eksponent ruske politike. Rusi su veoma korektni partneri, sa njima nemam nikavih problema i njima hvala u ime Republike Srpske", rekao je predsjednik Srpske.

Govoreći o situaciji u Fabrici glinice "Birač" u Zvorniku, Dodik je podsjetio da je ona prodata stranom partneru u vrijeme dok je predsjednik Vlade Republike Srpske bio Mladen Ivanić.

"`Birač` smo preuzeli u akciji jedinstvenoj na ovim prostorima. Najbolje godine `Birča` su protekle dvije godine, kada je ostvario najveći promet i najveću zaradu", rekao je Dodik.

Kada je riječ o Bobar banci, Dodik je naveo da je ona funkcionisala dok je bio živ njen vlasnik Gavrilo Bobar, a da su nakon njegove smrti ljudi koji su imali depozite u banci povukli oko 60 miliona KM depozita jer nisu imali više povjerenja u nju, te je banka došla u problem sa likvidnošću.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE