• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjaci osporili tri zakona

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske konstatovao da tri zakona povrijeđuju vitalni interes bošnjačkog naroda.

 Bošnjaci osporili tri zakona Izvor: MONDO

Klub je osporio Zakon o dopunama Zakona o premjeru i katastru nepokretnosti, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o održavanju premjera i katastra zemljišta RS, kao i Zakon o matičnim knjigama za koje smatraju povrijeđuju vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, izjavio je predsjednik ovog kluba Edin Ramić.

Ramić je izjavio novinarima nakon sjednice Kluba da su razlozi za osporavanje zakona o premjeru zemljišta i katastru to što se na nejasan način uvodi pojam korisnika i posjednika zemljišta, na način da se svako ko dobije koncesiju dužu od pet godina može upisati kao korisnik, odnosno posjednik, što može preći i u vlasništvo, s obzirom da mnogi Bošnjaci trenutno ne koriste svoju imovinu iako im je ona vraćena u RS.

On je naveo da je osporen Zakon o matičnim knjigama zato što treba predvidjeti mogućnost da se stranka izjasni na kojem jeziku i pismu želi da upiše podatke u matičnu knjigu i na kojem jeziku i pismu želi da dobije podatke kao izvod iz matične knjige.

Ove zakone usvojila je Narodna skupština na 32. i 33. sjednici.Ramić je ponovio raniji stav da Klub Bošnjaka neće učestvovati na sjednicama Vijeća naroda sve dok se ne postigne da se procedure pred Ustavnim sudom RS vode na način propisan Ustavom i zakonom.

On je konstatovao da su učesnici sjednice Kolegijuma Vijeća naroda RS bili vrlo blizu usaglašavanja zajedničkih stavova i da te stavove pretoče u zajedničku izjavu na način da se se prevaziđu problemi u radu Vijeću naroda.Ramić je dodao da je ostalo je da se ti razgovori nastave u ponedjeljak, 12. oktobra, u nastavku sjednice Kolegijuma Vijeća naroda, a u međuvremenu Klub Bošnjaka odlučio je da se izjasni o aktima koje je dostavila Narodna skupština RS

Navodeći da se akti koje dostavlja Narodna skupština jednostrano tumače i objavljuju u Službenom glasniku RS, Ramić je rekao da je Klub Bošnjaka imao potrebu da spriječi objavljivanje pojedinih akata i njihovu primjenu prije nego što se izjasni o njima Ustavni sud RS, s obzirom na zahtjeve za ocjenom ustavnosti akata koja su objavljena, a da se nije izjasnio ovaj klub. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE