• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH na “bijelom šengenu”

BiH uslovno uvrštena na “bijelu šengensku listu”. Građani BiH u Evropu bez viza nakon uvođenja biometrijskih pasoša i usvajanja Krivičnog zakona BiH.

 BiH na “bijelom šengenu” Izvor: MONDO

Komitet za vanjske odnose evropskog Parlamenta podržao je prijedlog slovenske parlamentarke Tanje Fajon da BiH i Albanija uslovno uđu na “bijelu šengensku listu”, javio je dopisnik BHT 1 iz Brisela.

Fajon je predložila da BiH i Albanija budu uslovno stavljene na listu uprkos neispunjavanju svih obaveza iz Mape puta, i da se ne ponavlja kompletna procedura koja bi za BiH značila da bi bezvizni režim stupio na snagu najranije 1. januara 2011. godine.

Takođe, usvojen je prijedlog da se mapa puta pokrene i sa Kosovom, koju Srbija i dalje smatra svojom pokrajinom.

Međutim, da bi odluka za BiH i formalno stupila na snagu, potrebno je da amandmane Komiteta za vanjske odnose potvrdi i Komitet za pravdu i bezbjednost, nakon čega će se o prijedlogu definitivno izjasniti i Evropski parlament na zasjedanju 15. oktobra.

Na tom zasjedanju, očekuje se i formalno ukidanje viza od 1. januara naredne godine za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.

Izdavanje biometrijskih pasoša moglo bi početi 15. oktobra, ukoliko nadležne institucije u BiH završe sve potrebne pripreme.

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) počela je testnu fazu izdavanja biometrijskih pasoša u julu, ali je imala problema sa dobavljačem pasoških knjižica koje se štampaju u Njemačkoj. Zbog problema u proizvodnji njemački dobavljač nije 25. septembra dostavio prvu tranšu od 20.000 knjižica.

One bi međutim trebale biti dostavljene do 15. oktobra, ali neizvjesno je da li će tada početi izdavanje biometrijskih pasoša jer IDDEEA čeka odluku Ministarstva civilnih poslova BiH.

Prema posljednjim informacijama iz ovog ministarstva odluka o početku izdavanju biometrijskih pasoša trebala bi biti donesena vrlo brzo i biometrijski pasoši bi se trebali početi izdavati čim stignu pasoške knjižice.

Usvajanje Krivičnog zakona BiH očekuje se u prvoj polovini naredne godine čime bi bili ispunjeni svi uslovi iz Mape puta za uvođenje bezviznog režima.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE