• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik jugonostalgičar

Premijer RS Milorad Dodik smatra da BiH ne uspijeva da nađe svoj unutrašnji konsenzus, kao što to nije mogla ni ranije kroz istoriju.

 Dodik jugonostalgičar Izvor: MONDO

"BiH ne uspijeva da nađe svoj unutrašnji konsenzus ni kroz svoju istoriju, jer je uvijek bila sastavni dio velikih državnih sistema i trenutno funkcioniše pod upravom međunarodne zajednice kao neproglašeni protektorat", istakao je Dodik danas u pozdravnom predavanju studentima na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Dodik je rekao da je međunarodna zajednica u BiH onesposobila domaći politički sistem, odnosno "napravila ga zavisnim od očekivanja od međunarodne zajednice".
On je rekao da je politika RS da sačuva svoju autonomiju, iskoristi sva svoja ustavom zagarantovana prava, te proširi svoja predstavništva u inostranstvu u važnim zemljama poput SAD.

"U RS je potrebno vratiti autoritet institucijama javnog sektora, jer bez toga nema uspješnog tržišta", naglasio je Dodik i kaže da i danas žali zbog propasti bivše Jugoslavije, jer su svi narodi u toj državi mogli mirno da žive, a Jugoslavija je mogla danas biti važan faktor EU.


"RS je danas stabilna i njene institucije besprijekorno funkcionišu kroz demokratski sistem vlasti", rekao je Dodik i dodao da je ključna potreba za budućnost RS reforma javne uprave, jer njen trenutni kvalitet nije na nivou koji je potreban Srpskoj.On je istakao da nedostaju ljudi koji će ići u korak sa vremenom i dodao da administracija u Vladi RS mora biti "bukvalno biološki zamijenjena i reformisana".

Dodik je rekao da je bez dobre javne uprave i sektora uprave nemoguće imati uspješnu društvenu zajednicu.Govoreći o trenutnoj ekonomskoj situaciji u RS, Dodik je rekao da RS djeluje stabilnije u odnosu na druge zemlje regiona i dodao da je Srpska 2005. godine imala nominalni iznos bruto društvenog proizvoda od 5,617 milijardi KM, a u 2008. godini 8, 46 milijardi KM.
"Za ove tri godine smo povećali bruto društveni proizvod u RS za blizu tri milijarde KM ili za 50 odsto", istakao je Dodik. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE