• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD daje signal za hrvatski entitet?

Srpski i hrvatski lideri uz pomoć međunarodne zajednice i SAD-a postigli su visok stepen saglasnosti oko unutrašnjeg uređenja BiH?!

 SAD daje signal za hrvatski entitet? Izvor: MONDO

List "Fokus" prenosi da je nova politička srpsko-hrvatska koalicija u stvari posljednja faza razbijanja plana unitarističke i centralističke države u kojoj bi dominirao samo bošnjački narod uz imaginarnu bosansku naciju.

Kako bi izbjegli ovaj scenario, lideri Srba i Hrvata uz pomoć međunarodne zajednice i Amerike postigli su visok stepen saglasnosti oko ustavnih promjena ili preciznije rečeno oko unutrašnjeg uređenja BiH, saznaje "Fokus" od izvora bliskog OHR-u.

Kao potvrda postojanja duboke američke upletenosti jeste i sastanak koji će se održati 9. oktobra u vojnoj bazi Butmir s predstavnicima osam političkih stranaka i to pod vođstvom Džejmsa Štajnberga, zamjenika američkog državnog sekretara, Karla Bilta, predsjedavajućeg EU i Olija Rena, komesara za proširenje EU.

Kako saznaje list iz pouzdanih izvora jedini i glavni razlog ovih ekspresnih ustavnih promjena su alarmantni signali koji su stigli iz Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda o potpunoj i apsolutnoj neodrživosti državnog aparata Federacije BiH i države BiH koje finansijski već godinama kreditima opslužuju ove dvije institucije koje ih više ne mogu pratiti.

"Deset kantona sa oko 130 ministarstava, deset skupština, Federalne institucije, te državni aparat predstavljaju preglomazni birokratski aparat koji ne služi ničemu, a ne doprinosi ekonomskom razvoju. Kap koja je prelila čašu za međunarodne finansijske institucije bila je odluka bivše vlade Nedžada Brankovića o povećanju broja korisnika socijalnih i boračkih naknada čime se spoljni dug FBiH popeo na preko 11 milijardi maraka ", navodi izvor "Fokusa" iz međunarodne zajednice.

Prema riječima  izvora, Štajnbergova izjava kako se novo ustavno uređenje nekima neće svidjeti, ali se mora provesti samo predstavlja javni medijski uvod u ukidanje kantona i uvođenje tri savezne jedinice po oprobanom starom američkom receptu federalizacije.
"Jedina prepreka ustavnim promjenama kao i odgovornost za njihovo neprihvatanje sada leži u rukama Bošnjaka koji imaju razjedinjene stavove oko mnogih bitnih stvari ", dodaje on.

Izvor takođe tvrdi da dio američkog plana predviđa i slabljenje bošnjačkog uticaja na ključnim mjestima u BiH, poput Ministarstva spoljnih poslova koje je Haris Silajdžić dosta puta zloupotrijebio potpomažući nuklearne ambicije Islamske Republike Iran s kojom Silajdžić ima mnoštvo veza, a što je utvrdio obavještajni sistem Echelon.

"Treća važna činjenica vezana za super brze ustavne promjene jeste postojanje oko 200.000 pripadnika vehabijskog pokreta koji može zaprijetiti i međunarodnim snagama i njihovim predstavnicima, te u konačnici čak i izazvati građanski rat između umjerenih Muslimana u BiH i vehabija, a ovaj scenario predviđa posljednja analiza CIA", zaključuje sagovornik.

No, prema njegovim riječima, sve ove bezbjednosne prijetnje po nacionalnu bezbjednost Amerike i Evrope Štajnberg će odlučno otkloniti planom koji nosi u BiH u svojoj aktovci. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE