• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Dudaković ima moćne zaštitnike

Atif Dudaković ima veoma moćne zaštitnike, kako u politici, tako i u Tužilaštvu i Sudu BiH, izjavio je za "Fokus" Esad Čović

 Čović: Dudaković ima moćne zaštitnike Izvor: MONDO

Ratni komandant Petog korpusa Armije BiH general Atif Dudaković ima veoma moćne zaštitnike, kako u politici, tako i u Tužilaštvu i Sudu BiH, tako da nijedan dokaz o njegovim zločinima nije dovoljno jak za procesuiranje, rekao je član Komisije za istraživanje ratnih zločina na području zapadnokrajiških opština Esad Čović.

On je naglasio da bi Dudaković, po svim pravilima, trebalo da bude osuđen za najteže ratne zločine.

"U sistemu kompromisa traže se `kokošari`, oni koji su počinili nešto sitno, ali ne i oni koji treba da odgovaraju za zločine. Tu je umiješana politika i dok se ona ne isključi iz tužilaštava, sudova i organa gonjenja, sigurno neće biti dobro", rekao je Čović za "Fokus".

Tužilaštvo BiH primilo je u ponedjeljak dopunu izvještaja, koji je dostavio MUP RS, odnosno Centar javne bezbjednosti Banjaluka, protiv devet pripadnika Petog korpusa Armije BiH osumnjičenih da su počinili ratne zločine tokom akcija "Grmeč 94" i "Sana 95".

Prvi među devetoricom, kako saznaje "Fokus", jeste general Dudaković, a na listi su još Mirsad Selmanović, Husko Avdagić, Senad Šarganović, Hamdija Abdić, Nijaz Miljković, Amir Avdić, Ibrahim Nadarević i Sakib Forić.

Čović kaže da je riječ o nekadašnjim visokim oficirima Armije RBiH, koji treba da budu procesuirani.

"Mi smo Tužilaštvu BiH predali svu dokumentaciju koja govori o dešavanjima u akciji `Sana 95`. Na jednom od snimaka vidi se čovjek, tada još živ, civil, po svemu sudeći štrikom vezan oko vrata, kako ga vuče traktor, a oko njega se naslađuju, vesele, pucaju, pa i klade da li će preživjeti ili ne. U sljedećem kadru vidi se beživotno tijelo koje vuče traktor", kaže Čović, naglasivši da postoji i snimak ubistva još jednog civila, koji u plavom mantilu, sa dvije kese u rukama, izlazi iz kuće i u koga pucaju pripadnici Armije BiH, a njegovo mrtvo tijelo kasnije zumira kamera.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić iznenađen je informacijom da je na listi osumnjičenih za ratni zločin i današnji zamjenik komandanta Operativne komande Oružanih snaga (OS) BiH Sakib Forić.

Cikotić kaže da je Forić, kao i svi drugi generali, prošao obimnu bezbjednosnu provjeru ratne i poratne prošlosti, ali, ako se otkriju novi dokazi, koji nisu bili dostupni u vrijeme provjere, Forićev angažman u OS BiH mogao bi da bude doveden u pitanje.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da je dopuna izvještaja stigla u ovu ustanovu, te da će s njom biti postupljeno u skladu s propisanom procedurom.

Grubešić je dodao da je osnovni predmet koji se odnosi na to područje u fazi istrage.

Za samo četiri dana u septembru i oktobru 1995. godine, na području Bihaća, Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta stradalo je 1.200 Srba, a od toga 870 je bilo civila.

Prema podacima istražnih organa RS, akciju "Sana 95" Armija RBiH sprovela je u koordinaciji sa hrvatskom vojskom, koja je u tom periodu vodila akciju "Una 95", napadajući Novi Grad, Kostajnicu i Kozarsku Dubicu.

Još 1995. godine Stanica javne bezbjednosti tadašnjeg Srpskog Bihaća proslijedila je Vojnom tužilaštvu u Banjaluci krivičnu prijavu protiv Atifa Dudakovića, potkrijepljenu mnoštvom fotografija, video-snimaka, dokaza i izjava svjedoka o monstruoznim zločinima bošnjačke armade, koju je predvodio ovaj general. Međutim, Dudaković nikada nije procesuiran, ni pred domaćim pravosuđem ni pred Haškim tribunalom.     

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE