• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Holbruk imao mandat za sporazum sa Karadžićem

Radovan Karadžić dobio početkom oktobra dokumente iz arhiva UN-a, koji potvrđuju da je ova organizacija imala značajnu ulogu u vezi sa sporazumom?

 Holbruk imao mandat za sporazum sa Karadžićem Izvor: MONDO

"Aktivnosti predstavnika UN uvjerile su Karadžića da je, došavši kao posljednji sagovornik da pregovara o njegovoj ostavci, nekadašnji američki izaslanik za Balkan Ričard Holbruk imao očigledan autoritet da zastupa UN", navodi se u podnesku odbrane koji je objavljen u Hagu.

Podnesak je predat kao dodatak žalbi, predatoj povodom ranije odluke Suda da optuženi nije pokazao dovoljno dokaza da je američki diplomata imao ovlašćenja da predstavlja UN.

Odbrana insistira da novi materijal nije predat ranije ne zbog nemara, već zbog procedure UN i obaveze da se dobiju ovlaštenja za pristup materijalu.

Kao prilog podnesku, predati su dokumenti iz arhiva UN, koji su na pojedinim mjestima redigovani, na zahtjev "treće strane" koja je insistirala na povjerljivosti materijala.

Žalbeno vijeće tek bi trebalo da donese odluku u vezi sa sporazumom o imunitetu, kojim se u julu 1996. godine bivši predsjednik RS Radovan Karadžić obavezao da će se povući sa svih javnih funkcija, a da zauzvrat neće biti krivično gonjen pred međunarodnim sudom.

Sudsko vijeće je ranije odlučilo da bi sporazum sa Holbrukom mogao imati uticaj na eventualno izricanje kazne, insistirajući da nije potvrđeno da je američki diplomata imao mandat UN.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE