• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko (ne)ide u Butmir?

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik potvrdio da na sastanak u Butmir ide, ali samo da bi pregovarao.

 Ko (ne)ide u Butmir? Izvor: MONDO

Dodik je konstatovao da bi bilo dobro da je na sastanak pozvana i Srpska demokratska stranka.

SDS ima svoj parlamentarni kapacitet” i zato bi bilo dobro da i ova stranka učestvuje u pregovorima.

Lider Demokratske partije Dragan Čavić najavio je da neće prisustvovati sastanku u Butmiru koji organizuju predstavnici Evropske unije i SAD.

"U Republici Srpskoj ne postoji ni pokušaj odgovorne vlasti da postigne konsezus svih političkih aktera oko pitanja koja dolaze na dnevni red", rekao je Čavić.

Čavić je zamjerio što se konsultacije održavaju u odvojenim susretima, umjesto na zajedničkom sastanku kako bi se postigla jedinstvena platforma za političko djelovanje stranaka iz RS.

Podsjetio je da ga vlast u RS već naziva izdajnikom i dodao da ne želi da prisustvuje sastanku u Butmiru sa, kako je rekao, improvizatorima.

SNSD smatra nepotrebnim da se Dragan Čavić i njegova Demokratska partija pravdaju izostankom sa sastanka u Butmiru činjenicom da SNSD ima većinu i da nije spreman na urušavanje RS.

"On, prije svega, mora da se opredjeli da li je za RS ili za konsenzus u BiH na štetu RS, a javnost, SNSD, svoje režisere i mecene, neka poštedi širokih objašnjenja", poručuju iz SNSD-a.

Iz ove stranke poručuju da SNSD nikoga ne dijeli na patriote i izdajnike, već da oni sami upiru prstom u sebe i ističu da Čavić "ne mora dodatno da se legitimiše kao izdajnik neprestanim guranjem referenduma u Dodikov džep".

Partija demokratskog progresa (PDP) saopštiće u četvrtak konačnu odluku o tome da li će učestvovati na razgovorima u Butmiru.

Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović naveo je da ova partija nije dobila nikakav dokument u kome se govori o suštini butmirskih razgovora, dodavši da bi druge političke partije, ako ga imaju, trebalo da sa njim izađu u javnost i na taj način pokažu da su ozbiljne ili da manipulišu javnošću.

Pojasnio je da je "očigledno da su takve stranke iz Sarajeva".

Borenović je ocijenio da je razgovor kod predsjednika Kuzmanovića bio koristan i da je PDP na neki način potvrdio određene stavove, poput onog da je suština u zaštiti svih prava RS, kako je to definisano Dejtonskim sporazumom i Deklaracijom Narodne skupštine RS koja na to i obavezuje.

Predsjednik Kuzmanović nastavio je konsultacije sa predstavnicima političkih partija iz RS koje imaju poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predstavnici pet stranaka s hrvatskim predznakom izašli su s jasnim stavom da će se na sastanku u Butmiru držati osnova Kreševske deklaracije.

Usaglašeni su zaključci da će sva druga rješenja koja bi značila neravnopravnost Hrvata s druga dva konstitutivna naroda u BiH da budu odbačena.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rekao je da će na sastanku kojem će najvjerovatnije prisustvovati, biti riječi o strategiji za rješavanje krize u BiH.

Potvrdio je da još nije jasan sadržaj sastanka, a nagađanja da bi moglo biti riječi o paketu ponuđenih rješenja je negirao.

Čović je dodao da je konkretna uloga međunarodne zajednice u ovom slučaju da pomogne BiH.

Identične stavove iznijeli su i predstavnici ostalih stranaka s hrvatskim predznakom koje su se okupile u sjedištu HDZ-a BiH.

SAD i EU predvodiće u petak, 9. oktobra, u Butmiru konferenciju sa osam političkih lidera iz BiH, čiji je cilj izlazak BiH iz trenutne pat pozicije.

Poziv za ovaj sastanak upućen je predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, liderima Demokratske partije Draganu Čaviću i PDP-a Mladenu Ivaniću, lideru Stranke za BiH Harisu Silajdžiću, SDA Sulejmanu Tihiću, SDP BiH Zlatku Lagumdžiji, lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću i lideru HDZ-a 1990 Boži Ljubiću.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE