• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Policajac pucao na navijače Sarajeva?

Federalnu policiju demantovao amaterski snimak sa "Jutjuba" na kojem se vidi kako pripadnik organa reda puca na navijače Sarajeva.

 Policajac pucao na navijače Sarajeva? Izvor: MONDO

Internet su preplavile snimke nasilja u Širokom Brijegu, gdje je smrtno stradao navijač Sarajeva Vedran Puljić.

Iako je policija Hercegovačko-neretvanskog kantona iz Federacije BiH saopštila da njeni pripadnici nisu koristili vatreno oružje u obračunu, demantovao ih je amaterski video postavljen na "Jutjub", koji se izdvaja kao najbrutalniji.

Snimak urađen amaterskom video kamerom prikazuje šokantan prizor u kojem osoba koja stoji iza drveta, rame uz rame sa policajcem okreće pištolj prema grupi takozvanih "Hordi zla" i puca u masu!

Video pogledajte na našem portalu www.mondo.rs

Kako prenose federalni mediji, vjerovatno će ovakvi snimci pomoći istrazi u utvrđivanju konačne istine i otkrivanju ubice pokojnog Puljića.

Istovremeno, hrvatska policija pokrenula je opsežnu potragu za Oliverom Knezovićem bivšim vojnikom hrvatskih paravojnih formacija u BiH, koji je za vrijeme nereda u hercegovačkoj varoši Širokom Brijegu ubio Sarajliju Vedrana Puljića i koji je nakon priznanja zločina pobjegao policajcima.

Na svim graničnim prelazima policija legitimiše i provjerava putnike i vozila, prenosi Tanjug.

Marina Kraljević Gudelj, portparol splitsko-dalmatinske policijske uprave, čija nadležnost graniči s područjem zapadne Hercegovine u kojoj se ubistvo desilo, kaže da je policija upoznata s bjekstvom i u slučaju nalaženja Knezovića preduzeće sve mjere koje im nalaže zakon.

S obzirom na to da Knežević, kao Hrvat, ima i hrvatsko državljanstvo nije nemoguće da je pobjegao u Hrvatsku koja ga, prema zakonu, ne može da izruči.

Trenutno je istragom, odnosno internim postupkom, obuhvaćeno osam službenika Sudske policije, uključujući Ivana Barića i Marinka Barbarića koji su suspendovani u utorak.

"Istraga se nastavlja i u ovom trenutku nije moguće iznositi nove detalje u vezi s utvrđivanjem činjenica u ovom slučaju", kazao je Vehabović.

Uporedo s internim postupkom u sklopu Sudske policije vodi se i krivična istraga po naredbi Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona.

Opšinski odbor HDZ-a u Širokom Brijegu optužio je institucije i medije u Federaciji BiH za višestruko linčovanje ove lokalne zajednice nakon tragičnih nereda koje su izazvali fudbalski navijači 4. oktobra.

Prema tvrdnjama HDZ-a, nad građanima Širokog Brijega linč su izvršili pomahnitali navijači iz Sarajeva, potom sarajevski mediji u koji je uključen i javni servis, a uslijedio je i institucionalni linč jer bezbjednosne agencije iz Sarajeva nisu dale odgovarajuće podatke službama u Širokom Brijegu.

Političkim linčom nazvano je angažovanje potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe na oslobađanju sarajevskih navijača koji su nakon nereda zadržani na saslušanju u policiji Širokog Brijega. "U tom zastrašujućem naletu ludila nitko ne zna kako bi sve završilo da nije bilo građanske hrabrosti koja se spontano suprotstavila rušiteljima", zaključuje HDZ.

Predsjednik Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) Vitomir Filipović obratio se potpredsjedniku Federacije BiH Mirsadu Kebi otvorenim pismom, u kojem ističe kako je njegova intervencija oko puštanja na slobodu uhapšenih navijača "Sarajeva" krajnje neodmjerena i nedopustiva.

"Široki Brijeg suočio se u nedjelju s najbrutalnijim napadom na bezbjednost građana i imovine od strane 500 navijača 'Sarajeva', odnosno naoružanih i nasilnih huligana, a vi ste oslobodili huligane koji su bili u pritvoru u Širokom Brijegu. Mi u Širokom Brijegu i u našoj županiji na to smo se još više zgrozili znajući šta se ovdje dogodilo. Zato, gospodine Kebo, nemate mandat u instituciji ni na funkciji koju obavljate", navodi se, između ostalog, u Filipovićevom otvorenom pismu.

Sahrana tragično stradalog Vedrana Puljića, biće održana u četvrtak u 13:30 sati na gradskom groblju Bare.

Roditelji poginulog zamolili su sve one, koji su namjeravali da nose majice u njegovu čast, da one budu bijele, a ne crne boje.

Očekuje se dolazak velikog broja građana Sarajeva, kao i pripadnika navijačkih grupa iz drugih gradova i njihovih sugrađana.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE