• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR pred zatvaranjem

Visoki predstavnik u intervjuu Rojtersu najavio početak primjena mjera ka okončanju međunarodnog statusa u BiH

 OHR pred zatvaranjem Izvor: MONDO

BiH mora da se pripremi da stane na svoje noge pošto će ove sedmice vjerovatno početi primjena mjera ka okončanju njenog statusa međunarodnog protektorata, izjavio je u srijedu visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Incko je u intervjuu Rojtersu rekao da klima u BiH vjerovatno nikada nije bila gora od kada je međunarodna zajednica uspostavila protektorat poslije rata od 1992. do 1995. godine.

Građani BiH treba da prevaziđu "sindrom zavisnosti" i očekivanja da će visoki predstavnik da riješi njihove probleme, velike i male, dodao je Incko.

EU i SAD će sutra i prekosutra predsjedavati sastankom u vojnoj bazi u Butmiru. Zatvaranje kancelarije visokog predstavnika je glavna tačka dnevnog reda, uprkos rastućim političkim tenzijama, prenosi Rojters.

"BiH treba da se pripremi za period bez visokog predstavnika. Ona treba da stane na svoje noge, da bi bila sposobna da hoda bez štaka", rekao je Incko.

Incko je dodao da je "prisustvo međunarodne zajednice bilo veoma korisno i uspješno u prošlosti", ali da se istovremeno razvio "sindrom zavisnosti" po principu "ako mi ne možemo nešto da riješimo, to će učiniti visoki predstavnik".

On je pomenuo da je često dobijao zahtjeve za pomoć iz sfere svakodnevnog života, poput dostavljanja kamiona za odvoz smeća lokalnoj zajednici koja sama ne može da riješi taj problem.

"Ljudi ovdje kažu da klima nikada nije bila toliko loša kao sada. Ja se slažem, ali smatram da su ovakve situacije takođe dobar trenutak da se pronađe izlaz", rekao je Incko.

Sastankom u Butmiru predsjedavaće šef švedske diplomatije Karl Bilt, čija zemlja predsjedava EU, i zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg.

Diplomatski izvori kažu da će oni predložiti paket ustavnih reformi, kao i mjere neophodne za zatvaranje kancelarije visokog predstavnika. U zamjenu, planom bi bilo ponuđeno članstvo BiH u NATO-u, kao i put ka njenom članstvu u EU.

Incko kaže da bi bilo kakav potez ka zatvaranju OHR-a morao da dobije podršku na još jednom sastanku međunarodne zajednice u novembru, te da bi nakon toga uslijedio tranzicioni period od tri do šest mjeseci.
Pitanje zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika biće glavna tema predstojećeg sastanaka lidera političkih stranaka u BiH i predstavnika SAD i EU u Butmiru.

Svi akteri sastanka, potvrđuju Srnini izvori, saglasni su da nisu ispunjeni "pet plus dva" uslovi i ciljevi, te da će se gledati kako da se preduzme korak dalje. Neki učesnici ovog sastanka smatraju da nije realno očekivati da ''pet plus dva'' uslovi i ciljevi budu ispunjeni u kraćem roku. Ideja nekih učesnika jeste da se program ''pet plus dva'' privremeno odloži po strani, a da se liderima u BiH zadaju nešto manje složeni uslovi koje bi mogli ispuniti. Na taj način pomaklo bi se s mrtve tačke.

 Okvir tih novijih uslova koji bi trebalo da bude dogovoren na butmirskom sastanku trebalo bi sprovesti u djelo do izbora, dakle u roku od godinu dana. Ako bi se ispunili uslovi dovoljno zahtjevni da ih Brisel može priznati, a dovoljno realni da ih lideri u BiH mogu provesti u djelo, BiH bi se približila mogućnosti dobijanja kandidature za članstvo u EU. Kandidatura bi donijela, pretpostavlja se u analizi, dalju bezbjednosnu i političku konsolidaciju zemlje.

Neki drugi učesnici sastanka više će insiistirati na popravljanju bezbjednosne i političke situacije u BiH.Svi učesnici sastanka, i Evropljani i Amerikanci, nastavljaju biti jako zabrinuti zbog onog što vide kao dalje pogoršanje političke situacije i nastavljanje sa zapaljivom retorikom. Zbog toga će lideri u BiH biti izloženi velikoj kritici, i ukazaće im se na njihovu istorijsku odgovornost prema procesu koji građane vodi u evroatlantske integracije, što donosi bezbjednost i prosperitet.

Švedski izvor potvrdio je da su švedska i američka diplomatija, ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt i zamjenik američkog državnog sekretara Džim Stenberg, kao suorganizatori ''butmirskog sastanka'', pozvali i ostale važne evropske aktere za politiku prema BiH, kao i da je kancelarija komesara za proširenje EU Olija Rena potvrdila njegov dolazak.

Cilj njihovog sastanka s liderima u BiH jeste prekid zastoja koji u ovom trenutku koči BiH i u reformama koje vode prema EU i NATO. Švedsko predsjedništvo EU, koje u Savjetu ministara vodi Karl Bilt, i Stejt dipartment saglasni su da se problemi u zemlji mogu riješiti kroz reformski put koji definišu EU i NATO.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE