• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Butmiru o zatvaranju OHR-a?

Zatvaranje OHR-a biće glavna tema sastanaka lidera političkih stranaka u BiH i predstavnika SAD i EU u Butmiru, nezvanično saznaje Srna u Briselu.

 U Butmiru o zatvaranju OHR-a? Izvor: MONDO

Svi akteri sastanka, potvrđuju Srnini izvori, saglasni su da nisu ispunjeni "pet plus dva" uslovi i ciljevi, te da će se gledati kako da se preduzme korak dalje.

Neki učesnici ovog sastanka smatraju da nije realno očekivati da ''pet plus dva'' uslovi i ciljevi budu ispunjeni u kraćem roku. Ideja nekih učesnika jeste da se program ''pet plus dva'' privremeno odloži po strani, a da se liderima u BiH zadaju nešto manje složeni uslovi koje bi mogli ispuniti. Na taj način pomaklo bi se s mrtve tačke.

Okvir tih novijih uslova koji bi trebalo da bude dogovoren na butmirskom sastanku trebalo bi sprovesti u djelo do izbora, dakle u roku od godinu dana.

Ako bi se ispunili uslovi dovoljno zahtjevni da ih Brisel može priznati, a dovoljno realni da ih lideri u BiH mogu provesti u djelo, BiH bi se približila mogućnosti dobijanja kandidature za članstvo u EU. Kandidatura bi donijela, pretpostavlja se u analizi, dalju bezbjednosnu i političku konsolidaciju zemlje.

Neki drugi učesnici sastanka više će insiistirati na popravljanju bezbjednosne i političke situacije u BiH.

Svi učesnici sastanka, i Evropljani i Amerikanci, nastavljaju biti jako zabrinuti zbog onog što vide kao dalje pogoršanje političke situacije i nastavljanje sa zapaljivom retorikom. Zbog toga će lideri u BiH biti izloženi velikoj kritici, i ukazaće im se na njihovu istorijsku odgovornost prema procesu koji građane vodi u evroatlantske integracije, što donosi bezbjednost i prosperitet.

Švedski izvor potvrdio je da su švedska i američka diplomatija, ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt i zamjenik američkog državnog sekretara Džim Stenberg, kao suorganizatori ''butmirskog sastanka'', pozvali i ostale važne evropske aktere za politiku prema BiH, kao i da je kancelarija komesara za proširenje EU Olija Rena potvrdila njegov dolazak.

Cilj njihovog sastanka s liderima u BiH jeste prekid zastoja koji u ovom trenutku koči BiH i u reformama koje vode prema EU i NATO.

Švedsko predsjedništvo EU, koje u Savjetu ministara vodi Karl Bilt, i Stejt dipartment saglasni su da se problemi u zemlji mogu riješiti kroz reformski put koji definišu EU i NATO.

Za švedsko predsjedništvo EU, mjesto BiH je u Evropi, i Švedska bi željela da se BiH pomakne u pravcu dobijanja kandidature za članstvo u EU. Isti cilj ima i Evropska komisija, koja će ove godine prvi put 14. oktobra u godišnjem izvještaju o napretku pomenuti realnu mogućnost dobijanja kandidature ukoliko se uspješno zatvori Kancelarija visokog predstavnika.

Zvanični evropski izvori drže strogu diskreciju oko butmirskog sastanka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE