• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Sudbina BiH ne rješava se u vojnim bazama"

Samo legitimni predstavnici BiH mogu riješiti njenu sudbinu, izjavio Nebojša Radmanović

 "Sudbina BiH ne rješava se u vojnim bazama" Izvor: MONDO

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da se sudbina BiH ne može rješavati u vojnim bazama, za diplomatskim ručkovima u kojekakvim zamkovima ili na aerodromima, već unutar BiH, iskrenim, javnim i otvorenim razgovorom legitimnih predstavnika građana i naroda u BiH.

On je u kolumni pod nazivom "Demokratija ili protektorat", objavljenoj u "Glasu Srpske", rekao da izgleda da neki predstavnici međunarodne zajednice nisu ništa naučili iz istorije međunarodnih odnosa u BiH kada je riječ o BiH i Balkanu.

"Umjesto da raskinu sa intervencionizmom velikih sila koji su u prošlosti godinama provodili njihovi prethodnici, i danas neki predstavnici međunarodne zajednice ponovo rješenja za BiH traže izvan njenih institucija, mimo legitimno izabranih predstavnika i demokratskih postulata društva", konstatovao je Radmanović.

On je ocijenio da su opredjeljenjem za evropske vrijednosti napravljeni krupni koraci za mirno, demokratsko postkonfliktno društvo, podsjećajući da je BiH organizovala i provela nekoliko izbora, potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ušla u program "Partnerstva" za mir sa NATO savezom i provela niz unutrašnjih demokratskih reformi koje su rezultovale opštim napretkom zemlje.

"Zašto se razgovori o tako važnim pitanjima budućnosti BiH odvijaju u vojnoj bazi, koja nije pod kontrolom vlasti suverene države? Kakva se poruka time šalje narodima i građanima BiH? Je li taj čin ohrabrivanje demokratije ili promocija koncepta snage i vojne moći u zemlji koja vapi za demokratijom? Šta je sa suverenitetom zemlje koja želi biti članica EU", pita Radmanović.

On je takođe postavio pitanje ko bira političke predstavnike u BiH - narod, građani ili međunarodna zajednica, kao i zašto po nečijem izboru na razgovorima nema predstavnika stranaka koje je narod birao, kao što su DNS, SDS i druge, a pozivaju se oni koji iza sebe nemaju demokratski legitimitet izabranih predstavnika naroda?

"Ne vjerujem da su to odredili i izabrali Karl Bilt i Džejms Štajnberg - a ako nisu, ko je onda“, pita Radmanović i dodaje da ne može da shvati da su organizatori ovih razgovora koji dolaze iz zemalja sa dugogogodišnjom demokratskom tradicijom organizovali sastanak o tako važnim pitanjima za BiH u vojnoj bazi.

On smatra da ovakvi politički potezi više štete nego što koriste BiH u njenim nastojanjima da postane stabilno demokratsko društvo.    

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE