• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ambasada SAD: Lagumdžija nije vidio naš plan!

Američka ambasada tvrdi da niko od njenih službenika nije otkrio detalje plana za rješenje krize u BiH lideru SDP, iako on tvrdi da ga je vidio

 Ambasada SAD: Lagumdžija nije vidio naš plan! Izvor: MONDO

Ambasada SAD u BiH odbacila je svaku mogućnost da je bilo ko od njenih službenika lideru Socijaldemokratske partije BiH Zlatku Lagumdžiji omogućio uvid u plan Amerike i EU o rješenju krize u Bosni i detaljima predstojećih pregovora o ustavnim promenama u bazi NATO u Sarajevu, piše "Press RS".

U američkoj ambasadi kažu da nikom od lidera stranaka koji su pozvani na pregovore u Butmiru nije prezentovano ništa iz paketa, koji će „otvoriti" glavni posrednici Karl Bilt, koji će predstavljati EU, i Džejms Stajnberg, koga su delegirale SAD.

Iako iz ovoga jasno proizilazi da niko osim švedskog šefa diplomatije i zamjenika američkog državnog sekretara ne može da zna o čemu će se razgovarati u Butmiru, šef SDP-a i dalje pokušava da ostvari utisak čovjeka koji je savršeno dobro upoznat ne samo sa detaljima tog sastanka, već i sa planovima američke administracije za Bosnu, piše "Press RS".

Lagumdžija je ustvrdio da je vidio platformu SAD i EU za pregovore o ustavnim promjenama.

Portparol SDP-a BiH Damir Mašić kaže da je ta stranka do platforme za pregovore u Butmiru došla „svojim kanalima". On ističe i da je ono što su vidjeli u tom papiru neprihvatljivo za tu stranku.

"Mi smo uspjeli da dođemo do pouzdanih saznanja o radnom dokumentu koji je prošle nedelje kružio na relaciji Vašington - Brisel. Ne želimo da govorimo o njegovom sadržaju, jer je riječ o radnom dokumentu, ali se nadamo da će on biti promijenjen, pošto je u ovom obliku neprihvatljiv za SDP BiH", navodi Mašić.

Komentarišući Lagumdžijine tvrdnje, izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić kaže da lider SDP-a po ko zna koji put baca dimne bombe, te da pokušava da se predstavi kao miljenik međunarodne zajednice i dobro obavješten političar.

"Lagumdžija želi da se prikaže kao nekakav faktor, jer je to njegova opsesija od kada je počeo da se bavi politikom. Ali, to mu nikako ne uspjeva. Isto tako, Lagumdžija, kao i većina onih koji su pozvani na razgovore u Butmir, ima žarku želju da disciplinuje Milorada Dodika, pa u tom svjetlu i doživaljavam njegovu tvrdnju da će Dodik biti najveći gubitnik te sesije", ističe Vasić i dodaje da je uočljivo da stranke iz Sarajeva polako počinju da spuštaju loptu i da se smanjuju njihova očekivanja od pregovora u Butmiru.

S druge strane, politički analitičar Gostimir Popović smatra da je u slučaju da Lagumdžija govori istinu, famozni papir mogao da pogleda samo ako mu je to omogućio prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan.

"Međutim, ako je on cijelu priču iskonstruisao, onda je to bio samo njegov pokušaj da se u domaćoj javnosti nametne kao nekakav budući adut međunarodne zajednice. Ne znam da li mu je to rekao Gregorijan ili se odlučio da to izvede na svoju ruku. U svakom slučaju, Lagumdžijine tvrdnje da je već pripremljen nekakav dokument koji će biti ponuđen učesnicima tih razgovora ili su najobičniji blef, ili je po sredi zajednička prljava igra SDP-a i dela OHR-a", kaže Popović.

Ni predstavnici ostalih partija, na čije adrese su stigle pozivnice za razgovore u Butmiru, ne vjeruju u Lagumdžijine tvrdnje da je vidio papir SAD i EU.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE