• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik pisao Biltu: Zatvorite OHR!

Predsjednik Vlade RS smatra da je vrijeme da se zatvori Kancelarija visokog predstavnika i preda veća odgovornost političkim liderima u BiH

 Dodik pisao Biltu: Zatvorite OHR! Izvor: MONDO

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo švedskom ministru inostranih poslova Karlu Biltu, u kojem je istakao neophodnost sprečavanja da visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini krši ljudska prava i ocenio da je vreme da se zatvori Kancelarija visokog predstavnika.

Dodik je u pismu Biltu, čija zemlja predsjedava Evropskoj uniji, naveo da je visoki predstavnik 6. juna smenio s dužnosti dvojicu policijskih službenika i zabranio im na neodređeno vrijeme obavljanje bilo kakvog posla na javnoj funkciji.

Premijer RS je podsjetio da je od 1997. godine i preuzimanja bonskih ovlašćenja, visoki predstavnik, izvršnim naredbama, smenio skoro 200 građana BiH, "bez ikakve najave ili saslušanja, upravnog ili sudskog postupka ili mogućnosti podnošenja žalbe, čime su prekršeni opšti principi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj uniji".

Dodik je istakao da je to učinjeno "iza zatvorenih vrata, bez bilo kakvog osvrta na transparentnost ili zakonitost, odnosno, vladavinu prava".

"Uprkos teškoj šteti nanetoj njihovoj egzistenciji i ugledu, službenicima nisu bili omogućeni saslušanje ili prilika da ospore osnovanost optužbi koje su sadržane u odlukama, kao ni uputstvo o pravnom leku", kaže se u pismu.

Navodi se da je cjelokupni sistem sudstva i tužilaštva u BiH (koji uključuje veliki broj međunarodnih sudija i tužilaca) u potpunosti zaobiđen i dodaje da je i Ustavni sud BiH zauzeo stav da akti smenjivanja krše ljudska prava koja štiti Ustav BiH.

Prema Dodikovoj ocjeni, postupci visokog predstavnika su suprotni Opštem okvirnom sporazumu za mir i predstavljaju povredu opštih principa međunarodnog prava, suvereniteta BiH i načela vladavine prava.

"Kršenje međunarodnog prava i međunarodnih sporazuma u tako velikim razmerama ugrožava poštovanje vladavine prava i međunarodne sporazume na kojima su osnovane EU, druge regionalne, ekonomske i bezbednosne organizacije, kao i same Ujedinjene nacije", konstautje Dodik u pismu Biltu.

Dodik smatra da je vrijeme da Kancelarija visokog predstavnika bude zatvorena, da se ojača uloga i prisustvo EU u BiH i preda veća odgovornost političkim liderima u BiH kako bi mogao da se nastavi napredak ka EU.

Dodik je apelovao na Bilta da radi na uspostavljanju nezavisne međunarodne komisije sastavljene od uglednih i priznatih međunarodnih pravnika kako bi se licima koja su smenjena sa svojih dužnosti obezbijedilo mjesto gdje će moći da iznesu svoje stavove i preko koga bi mogli da traže namirenje.

"Mandat komisije bi se sastojao u iznošenju dokaza oštećenih lica odnosno u utvrđivanju toga da li su pojedini postupci visokog predstavnika povredili važeće propise iz oblasti ljudskih prava. Ako se prekršaj utvrdi, komisija bi odlučivala o odgovarajućem pravnom leku, kao i o obimu naknade za prouzrokovani gubitak ili povredu", predlaže Dodik.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE