• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pet plus dva" možda "minus jedan"

Eksperti u Vašingtonu smatraju naivnim signale iz Brisela da bi se ustavne promjene u BiH mogle postepeno usvajati

 "Pet plus dva" možda "minus jedan" Izvor: MONDO

Eksperti u Vašingtonu koji se bave zapadnim Balkanom nemaju potvrdu da bi SAD mogle odustati od uslova "pet plus dva" ranije postavljenih kao imperativ za zatvaranje OHR-a, uprkos nagovještajima da su neki u EU spremni na olakšavanje tih uslova, javlja dopisnik Srne iz Brisela.

U Briselu smatraju da bi se ustavne promjene u BiH mogle postepeno usvajati, pitanje po pitanje, tokom pregovora o članstvu u EU, što Amerikanci ocjenjuju naivnim.

Nakon signala iz Brisela a prilu ove godine da Evropska komisija ne smatra da su ustavne promjene ključne za ispunjavanje uslova i zatvaranje OHR-a, američka diplomatija je već u maju konsultovala pravnike iz Ženeve oko ustavnog okvira, što nije naišlo na odobravanje Evropljana.

Ali, švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt htio bi da ima odluku o zatvaranju OHR-a u džepu prije sastanka Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira u BiH /PIK/ u novembru i prije međunarodne konferencije o zapadnom Balkanu koju švedska diplomatija priprema za 9. decembar, a kojom će predsjedavati upravo Bilt, bivši visoki predstavnik u BiH.

Amerikanci ne vide kako će se lideri u BiH složiti bez OHR-a, kada se ne slažu ni sa OHR-om, a to ih dodatno brine zbog vlastite procjene o pogoršanju političke situacije u BiH.

Približavanje ovih različitih stanovišta EU i SAD oko OHR-a u BiH prilično je teško, ali američki eksperti podsjećaju da su SAD odustale od imenovanja specijalnog izaslanika za BiH upravo zato da pokažu jedinstvo sa EU u politici prema BiH.

Njihov cilj je da spriječe političare u BiH da, kako kažu Amerikanci, "igraju malo sa jednima, a malo sa drugima".

Na osnovu "butmirskog sastanka" koji zajednički organizuju Stejt department i švedsko Predsjedništvo EU, jedan od sagovornika Srne, ekspert za BiH u uglednom vašingtonskom institutu, pretpostavlja da se došlo do zajedničke pozicije koja će biti predočena liderima u BiH.

Ni ekspertima u Vašingtonu koji inače vrlo tijesno sarađuju sa Stejt departmentom na dan okupljanja učesnika sastanka u Butmiru nije poznat dnevni red zasjedanja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE