• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić i Ljubić: Ukinuti entitetsko glasanje

Lideri SBiH i HDZ-a 1990 smatraju da je "potrebno ukinuti entitetsko glasanje zato što blokira liberalizaciju viznog režima".

 Silajdžić i Ljubić: Ukinuti entitetsko glasanje Izvor: MONDO

Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić i predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić zaključili su du četvatk na sastanku u Sarajevu da je "potrebno ukinuti entitetsko glasanje zato što blokira liberalizaciju viznog režima".

Silajdžić je nakon sastanka novinarima izjavio da je BiH "nefunkcionalna zbog blokada kao što je, prvenstveno, entitetsko glasanje", te da "izmijenjeni ustav mora izbrisati te blokade kako bi BiH mogla funkcionisati, prije svega kada je riječ o integraciji u EU i NATO".

"Entitetsko glasanje jeste dejtonska kategorija, ali je ono pretvoreno u etničko glasanje, s obzirom da se ljudi nisu mogli vratiti svojim kućama i nisu mogli glasati", kaže Silajdžić.

On je naglasio da Stranka za BiH želi punu ravnopravnost svih građana BiH i predstavnika svih političkih partija u parlamentu, što, kako je rekao, sada nije slučaj, s obzirom na bloklade koje se zloupotrebljavaju.

Što se tiče zatvaranja OHR-a i transformacije u Kancelariju specijalnog predstavnika EU (EUSR), i Silajdžić i Ljubić smatraju da bilo koja ličnost koja naslijedi visokog predstavnima treba da ima i bonska ovlašćenja.

Ljubić očekuje da će se na sastanku u Butmiru razgovarati o ustavnim promjenama koje će BiH učiniti funkcionalnijom i pravednijom državom, te otkloniti blokade u procesu odlučivanja, posebno na putu ka EU i NATO-u, kao i da će ostvariti ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda na terotoriji BiH.

"Posebno ćemo insistirati da se zadovolji ustavna ravnopravnost hrvatskog naroda", rekao je Ljubić.

Prema njegovim riječima, HDZ 1990 je za teritorijalnu i administrativnu reorganizaciju BiH, što podrazumijeva kako entitete, tako i kantone.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE