• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić: Situacija je kompleksna

Predsjednik SDA Sulejman Tihić ocijenio je u četvrtak da je aktuelna politička situacija u BiH kompleksna sa tedencijom daljeg usložnjavanja.

 Tihić: Situacija je kompleksna Izvor: MONDO

"Institucije BiH gotovo da i ne funkcionišu, a Savjet ministara BiH, koji bi trebalo da bude pokretačka snaga u provođenju reformi, postaje puki mehanizam za usaglašavanje stavova entitetskih vlada i, uglavnom, provođenje politike Vlade Republike Srpske", rekao je Tihić u uvodnom govoru na sjednici Glavnog odbora SDA.

On tvrdi da institucije BiH ne funkcionišu zbog "kontinuiranih blokada predstavnika srpskog naroda iz RS i zloupotrebe entitetskog i etničkog glasanja".

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo BiH se svelo na protokolarne aktivnosti, a odnosi sa zemljama u regionu su na najnižem nivou u proteklih deset godina.

Tihić je istakao da je u protekle tri godine "pozicija OHR-a bila uglavnom pasivna i da je zbog toga došlo do zastoja u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma".

"Naš stav je da prije zatvaranja OHR-a treba provesti Dejtonski sporazum, neophodnu ustavnu reformu koja mora obuhvatati pitanje uspostavljanja instrumenata deblokade institucija BiH, odnosno uspostavljanja institucija BiH sa kapacitetom i ovlaštenjima da funkcionišu samostalno i efikasno izvršavaju obaveze", dodao je Tihić.

On smatra da "političarima u RS odgovara postojeće stanje, odnosno izvorna dejtonska rješenja što de fakto znači da entitet ima ovlaštenja države, a da hrvatski političari nisu zadovoljni dvoentitetskim uređenjem, i na svaki način pokušavaju da obezbijede teritorijalnu jedinicu koja bi imala etničku većinu".

Tihić je rekao da je situacija u Federaciji BiH (FBiH) izrazito teška, posebno u sferi socijalne i zdravstvene zaštite.

"Višegodišnja politika neusklađivanja prihoda sa rashodima dovela nas je u tešku finansijsku situaciju zbog čega je neophodan aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svjetskom bankom, što podrazumijeva određene restrikcije", rekao je lider SDA.

Glavni odbor SDA donijeće na današnjoj sjednici odluku o pristupanju izmjenama Statuta te stranke, saopšteno je iz SDA.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE