• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK kaznio šest stranaka

CIK izrekao novčane sankcije za šest političkih partija u BiH zbog prekršenog Zakona o finansiranju političkih stranaka

 CIK kaznio šest stranaka Izvor: MONDO

Centralna izborna komisija (CIK) BiH izrekla je novčane sankcije za šest političkih stranaka, na osnovu izvještaja o izvršenoj reviziji finansijskih izvještaja za 2007. godinu.

Srpska radikalna stranka Republike Srpske sankcionisana je sa 1.500 KM, jer u okviru prihoda iz budžeta nije iskazala prihode koje su joj uplatile opštine Ugljevik, Nevesinje i Mrkonjić Grad, čime je prekršen Zakon o finansiranju političkih stranaka, odnosno Pravilnik o godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka.

Bosanskohercegovačka patriotska stranka-Sefer Halilović sankcionisana je u iznosu od 500 KM, jer je pogrešno popunila godišnji finansijski izvještaj čime je prekršen Zakon o finansiranju političkih stranaka i Pravilnik o godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH.

Bosanskohercegovačka Podrinjska narodna stranka novčano je kažnjena u iznosu od 470 KM, jer je po osnovu korištenja poslovnog prostora bez naknade primila prilog u iznosu od 5.500 KM od pravnog lica, koji je veći od zakonom dozvoljenog limita za 460 KM, čime je prekršila Zakon o finansiranju političkih stranaka.

Demokratska narodna zajednica BiH sankcionisana je u iznosu od 1.000 KM jer je vršila isplatu sredstava za usluge, nabavku materijala i knjiga bez računa, čime je prekršila Zakon o finansiranju političkih stranaka, zbog čega joj se izriče novčana kazna u iznosu 500 KM i jer nije vodila adekvatne evidencije o prihodima i rashodima, čime je prekršila Zakon o finansiranju političkih stranaka, zbog čega joj se izriče novčana kazna u iznosu 500 KM.

Građanska demokratska stranka BiH novčano je sankcionisana u iznosu od 1.500 KM, jer nije uplatila iznos od oko 4.120 KM, koji se odnosi na prihod od imovine i koji prelazi iznos od 20 odsto ukupnog godišnjeg prihoda stranke, u dobrotvorne svrhe, čime je prekršila Zakon o finansiranju političkih stranaka, te joj se nalaže da iznos od oko 4.120 KM, u roku od 15 dana od dana prijema odluke, uplati u dobrotvorne svrhe, jednoj ili više organizacija koje se bave dobrotvornim radom.

Stranka penzionera BiH novčano je kažnjena sa 500 KM jer je primila zabranjeni prilog od pravnog lica kao javnog preduzeća u iznosu od 200 KM, čime je prekršila Zakon o finansiranju političkih stranaka, i jer nije vodila adekvatne evidencije o prihodima i rashodima te pogrešno popunila godišnji finansijski izvještaj za 2007. godinu, čime je prekršila Zakon o finansiranju političkih stranaka i Pravilnik o godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka, zbog čega joj se izriče novčana kazna u iznosu 300 KM.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE