• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bilt i Stajnberg: Vrijeme je za akciju

Džejms Stajnberg i Karl Bilt poručili građanima BiH da je "vrijeme za akciju".

 Bilt i Stajnberg: Vrijeme je za akciju Izvor: MONDO

Zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg i šef švedske diplomatije Karl Bilt ocijenili su da je "vreme za akciju", uoči sastanka sa političkim liderima u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva, koji će biti održan u petak.

Oni su u pismu građanima BiH istakli da je sada "vreme za akciju" i da će upravo zato američki i evropski zvaničnici pokušati da nađu "izlaz iz političke pat-pozicije koja stoji na putu mirnoj i prosperitetnoj budućnost Bosne i Hercegovine".

Stajnberg i Bilt navode da BiH treba da se suoči sa ključnim pitanjima kao što je ispunjavanje uslova za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) i njegovu transformacije u Ured specijalnog predstavnika EU (EUSR).

Drugo pitanje sa kojim se treba suočiti, kako ističu, jeste "sprovođenje ustavnih reformi kako bi se poboljšala funkcionalnost i efikasnost struktura vlasti".

Bilt i Stajnberg su istakli da "zemlja koja nema punu suverenost ne može biti vjerodostojan kandidat za članstvo u EU", te da zatvaranje OHR-a mora ići u pravcu procesa integracija, a ne u pravcu daljeg zaoštravanja i ometanja efikasnog funkcionisanja institucija vlasti i sprovođenja reformi potrebnih za članstvo u EU i NATO.

"Naše nastojanje bazira se na osnovnim principima: suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH koji su svetinja", navodi se u pismu i dodaje da je Dejtonski sporazum osnov reformi.

"Mi nemamo iluzija. Neće biti lako postići dogovor o potrebnim reformama. Izbori koji će se održati u oktobru 2010. godine već utiču na ponašanje političkih lidera. Koliko god su očite prednosti kratkovidnih političkih mjera, nadamo se da će vaši lideri dobro odvagati i strašne dugoročne posledice svog nedelovanja", istakli su Stajnberg i Bilt.

Oni su dodali da se "druge zemlje u regionu punom brzinom kreću ka budućnosti u NATO-u i EU, te da postoji realna opasnost da Bosna i Hercegovina zaostane iza tih zemalja ako se odmah ne preduzmu određeni koraci".

"Spremni smo da pomognemo vašim liderima u izgradnji te svjetlije evroatlantske budućnosti", poručili su američki i evropski zvaničnici.

Oni će u petak u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva razgovarati sa osam lidera političkih stranaka u BiH o reformskim procesima. (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE