• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH sa OHR-om nije vjerodostojan kandidat za EU

U otvorenom pismu građanima BiH, Karl Bilt i Džejms Štajnberg navode da BiH mora imati punu suverenost da bi bila vjerodostojan kandidat za EU

 BiH sa OHR-om nije vjerodostojan kandidat za EU Izvor: MONDO

Ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt i zamjenik državnog sekretara SAD Džejms Štajnberg istakli su da zemlja koja nema punu suverenost ne može biti vjerodostojan kandidat za članstvo u EU, ali da zatvaranje OHR-a mora ići u pravcu procesa integracija, a ne zaoštravanja.

Podsjećajući da je komesar EU za proširenje Oli Ren jasno istakao u julu da transformacija OHR-a predstavlja neophodan korak koji BiH mora napraviti u procesu evropskih integracija, oni ističu da zatvaranje OHR-a ne smije biti povod za ometanje efikasnog funkcionisanja institucija vlasti i provođenja reformi potrebnih za članstvo u EU i NATO.

U otvorenom pismu građanima BiH, Bilt i Štajnberg naglašavaju da BiH ove godine može napraviti važan korak ka članstvu u NATO-u i EU i time se više približiti bezviznom režimu, podsticajima za trgovinu i investicije, grantovima za razvoj, te prosperitetnoj, stabilnoj budućnosti u integrisanoj regiji.

"Treba da se suočimo s ključnim pitanjima, a to su: ispunjenje pet ciljeva i dva uslova koje je postavio Savjet za provođenje mira da bi došlo do zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika u BiH i njegove transformacije u Kancelariju specijalnog predstavnika EU, te provođenje ustavnih reformi da bi se poboljšala funkcionalnost i efikasnost struktura vlasti'', navodi se u otvorenom pismu.

U pismu Bilt i Štajnberg ističu da se njihovo nastojanje bazira na tri osnovna principa: suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH koji su svetinja, Dejtonskom sporazumu koji je osnova reformi, te potrebi za funkcionalnijim vlastima na državnom nivou koje su u stanju da donose odluke dovoljno efikasno da bi ispunile svoje postojeće obaveze.

Bilt i Štajnberg dodaju da ovi principi treba da budu prioritet u prvoj fazi ustavnih reformi, i da je to samo dio onoga što će biti potrebno, te da će proces evropskih integracija neizbježno pred državu, entitete i druge nivoe vlasti postavljati nove obaveze i time zahtijevati dodatne i dublje reforme.

"Mi nemamo iluzija. Neće biti lako postići dogovor o potrebnim reformama. Izbori koji će biti održani u oktobru 2010. godine već utiču na ponašanje političkih lidera. Koliko god su očigledne prednosti kratkovidnih političkih mjera, nadamo se da će vaši lideri dobro odvagati i strašne dugoročne posljedice svog nedjelovanja'', dodaje se u pismu.

U pismu se ističe da se druge zemlje u regionu punom brzinom kreću ka budućnosti u NATO-u i EU, te da postoji realna opasnost da BiH zaostane iza svih tih zemalja, ako se odmah ne poduzmu određeni koraci.

"Spremni smo da pomognemo vašim liderima u izgradnji te svjetlije evroatlantske budućnosti", navodi se u otvorenom pismu Bilta i Štajnberga građanima BiH.

Oni podsjećaju da je razlog njihove posjete pokušaj pronalaska izlaza iz političke pat pozicije u kojoj je BiH.

"Godina je na izmaku i sad je vrijeme za akciju. Ove sedmice došli smo u Sarajevo kako bismo pokušali naći izlaz iz političke pat pozicije koja stoji na putu mirnoj i prosperitetnoj budućnost BiH. U tome nam treba vaša pomoć i podrška", navodi se u pismu građanima BiH.

U pismu koje je medijima proslijedila Ambasada SAD u BiH navodi se da su prije pet mjeseci potpredsjednik SAD Džozef Bajden i visoki predstavnik EU Havijer Solana došli u Sarajevo s porukom nade za građane BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE