• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završena radna večera u Butmiru

U Sarajevu je oko 21.50 časova završena radna večera zvaničnika SAD i EU sa liderima političkih partija BiH u vojnoj bazi u Butmiru.

 Završena radna večera u Butmiru Izvor: MONDO

U Sarajevu je oko 21.50 časova završena radna večera zvaničnika SAD i EU sa liderima političkih partija BiH u vojnoj bazi u Butmiru.

U subotu će na dnevnom redu biti entitetsko glasanje, a prema nezvaničnim saznanjima, nakon radne večere, zvaničnici EU i SAD održaće polučasovni sastanak.

Predstavnici EU i SAD na radnoj večeri razgovarali su sa liderima BiH koji su bili podijeljeni u dvije grupe.

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je poslije večere da bi u petak u Butmiru moglo biti riječi o OHR-u, rješavanju pitanja državne imovine, o ispunjavanju uslova neophodnih za liberalizaciju viznog režima, kao i određenim pitanjima o ustavnim promjenama.

"Vidljivo je da se nazire priča o entitetskom glasanju, ali je, ponavljam, apsolutno neprihvatljiva za RS"
, izjavio je Dodik novinarima iz RS nakon radne večere predstavnika partija iz BiH, SAD i EU.

On je naglasio da su se tokom radne večere učesnicima obratili zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Štajnberg, evropski komesar za proširenje Oli Ren i ministar inostranih poslova Karl Bilt.

''Razgovor je bio neformalan. Predstavnici političkih partija iz BiH tražili su da im se dostave famozni prijedlozi, a rečeno je da će oni biti dostavljeni sutra'',
istakao je Dodik.

On je rekao da su zvanični EU i SAD najavili da bi u petak trebalo biti kraj razgovorima i da bi se oni mogli nastaviti u narednom periodu.

Srna saznaje da će razgovori biti završeni u petak u 14.00 časova i da će biti nastavljeni za mjesec dana.

Američki diplomata Vilijam Montgomeri smatra da sastanak u petak neće biti uspješan, jer ne vjeruje da će se bilo koja od etničkih zajednica u BiH odreći svojih osnovnih nadležnosti koje su dobili Dejtonskim sporazumom.

Montgomeri, koji je i nekadašnji specijalni savjetnih predsjednika SAD za BiH, smatra da najavljeni sastanak evropskih i američkih visokih zvaničnika sa političkim vrhom BiH na Butmiru u Sarajevu može dovesti do modifikacije Dejtonskog sporazuma i da se može nazvati i "Dejtonom 2".

Bivši američki ambasador u Bugarskoj, Hrvatskoj i Srbiji kaže za "Glas Srpske" da dio rješenja suštinskih pitanja u BiH leži u tri entiteta, te davanju mogućnosti njihovog otcjepljenja.

"Na primjer, ako jedan entitet želi da se odluči na samoopredjeljenje, on mora obezbijediti slobodu kretanja, slobodnu trgovinu, otvorene granice, prava manjinama... Ne bi bilo jednostavno samo tako proglasiti nezavisnost, nego se ona mora detaljno razraditi, i u tim pitanjima bi ulogu naravno imala i međunarodna zajednica", rekao je Montgomeri.

On je istakao je da bi najveća greška za svaku etničku grupu u BiH bila da djeluje samovoljno, jer bi to vodilo ozbiljnim posljedicama.

Međutim, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko smatra da je moguće da lideri iz BiH na sastanku sa predstavnicima EU i SAD u postignu neki kompromis.

"Mislim da je moguće da, s jedne strane, političari poslije 13 godina znaju da je vrijeme sazrelo da se naprave neki pomaci, a sa druge strane i ja vjerujem da je među njima jedan kompromis moguć", izjavio je Incko za beogradsku "Foks" televiziju.

Radnoj večeri, koja je održana u četvrtak od 19 časova, prisustvovali su predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, potpredsjednik PDP-a Borislav Borenović, lideri HDZ 1990 Božo Ljubić, SDA Sulejman Tihić, Stranke za BiH Haris Silajdžić, kao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i njegov zamjenik Niko Lozančić, te šef SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

U Butmiru u četvrtak naveče bili su i  zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Štajnberg, evropski komesar za proširenje Oli Ren, te ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, a ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt pridružio ima se oko 21.40 časova.

Radna večera uvod je za najavljeni sastanak koji će biti održan u petak u vojnoj bazi u Butmiru, čiji je cilj prevazilaženje trenutne pat pozicije u BiH.

Pozivi za sastanak prošle sedmice upućeni su Dodiku, Tihiću, Silajdžiću, Čoviću, Ljubiću, te liderima Demokratske partije Draganu Čaviću, SDP-a BiH Zlatku Lagumdžiji.

Čavić je izjavio da neće prisustvovati sastanku u Butmiru kojim će rukovoditi zamjenik američkog državnog sekretara SAD Džejms Štajnberg i ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt. PDP će predstavljati funkcioneri te stranke Branislav Borenović i Slobodan Nagradić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE