• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska ostaje i bez rafinerija?

Kancelarija visokog predstavnika ima namjeru da rafinerije Brod i Modriča proglasi državnom imovinom i tako poništi ugovor sa Rusima?

 Srpska ostaje i bez rafinerija? Izvor: MONDO

OHR namjerava da poništi ugovor o prodaji rafinerija u Republici Srpskoj ruskoj kompaniji „Njeftgazinkor", saznaje “Press RS”.

S tim u vezi, Kancelarija visokog predstavnika odlučila je da popiše državnu imovinu i da rafinerije u Brodu i Modriči proglasi „imovinom BiH", što automatski znači da ih je RS nezakonito prodala, jer one nisu bile njeno vlasništvo!

Predsjednik SSRS Predrag Gugo Lazarević kaže za isti list da se interesi Amerikanaca i Rusa za prostor Balkana prepliću već decenijama i da im je, i jednima i drugima, više od svega važniji geostrateški položaj ovih prostora.

“Amerikancima je izuzetno stalo da se Rusima ne dozvoli izlazak na Sredozemlje u bilo kojem smislu! Očigledno je i da je uticaj Rusije u BiH povećan i da se veoma pažljivo prati šta će reći Rusija, a o tome govore i posljednje poruke ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova. On je poručio da OHR treba da ode iz BiH”, kaže Lazarević.

Izvor lista objašnjava da je to jedan od najvažnijih razloga zbog kojeg stranci insistiraju na popisu državne imovine i da se iza svega kriju mnogo veći, globalni interesi, u čijoj suštini je energetski sukob između Amerike i Rusije.

On dodaje da je scenario otimanja rafinerija od RS, odnosno od „Njeftgazinkora", kreiran u američkom dijelu „OHR-ove kuhinje" koju kontroliše Rafi Gregorijan, zamjenik visokog predstavnika.

“Princip je prost. Sva imovina koja se nalazi na teritoriji RS, a potiče iz bivše države, biće popisana kao državna. Znači, rafinerije u Brodu i Modriči biće proglašene državnom imovinom, što će značiti da RS nije imala pravo da gazduje njima, pa ni da ih proda. Istovremeno, takva praksa neće biti u Federaciji BiH, gde će mnogi objekti biti izuzeti iz popisa državne imovine. Tipičan primjer je kasarna „Maršal Tito", gdje će biti nova američka ambasada”, tvrdi izvor lista.

Sagovornik “Pressa RS” kaže još da Rusija sigurno neće mirno gledati kako im otimaju rafinerije i da već uveliko rade na tome da to spriječe. On kaže da su Rusi jasno poručili Savjetu za primjenu mira da neće dozvoliti otimačinu i da OHR dobro pripazi prilikom popisa državne imovine.

“Rusija ima namjeru da ovlada energetskim potencijalima na ovom prostoru. Za Moskvu je to od prvorazrednog značaja, jer žele da pripreme teren za izgradnju dijela gasovoda ‘Južni tok’. Problem je što Amerikancima ne odgovara izgradnja tog gasovoda, jer bi time bio ugrožen projekat ‘Nabuko’. Gradnjom tog gasovoda, gas bi bio transportovan iz kaspijskog regiona, preko Turske i balkanskih zemalja koje su članice NATO, a isporuka ruskog gasa prema Evropi bila bi značajno umanjena”, kaže isti izvor.

Sagovornik lista podsjeća na veliki problem koji je Evropa imala kada je Rusija zavrnula dovod gasa prošle godine i ističe da Zapad na sve moguće načine želi da se tako nešto ponovi.

Direktor Ekonomskog instituta u Bijeljini Aleksa Milojević kaže za “Press RS” da postoji realna opasnost „otimanja naftne industrije". On dodaje da je to sasvim očekivan potez određenih struktura međunarodne zajednice koje djeluju u BiH.

Sredinom juna prošle godine Vlada RS prodala je naftnu industriju RS ruskoj kompaniji „Njeftgazinkor".

Visoki predstavnik Valentin Incko 13. avgusta pokrenuo proces popisa državne imovine.

Dogovor o popisu i raspodjeli državne imovine jedan je od uslova Savjeta za sprovođenje mira za zatvaranje OHR-a.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE