• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Nijemi poslanici!?”

Da li su poslanici plaćeni da pričaju, diskutuju i tako “brane” interese građana ili da ćute i u klupama "spavaju", nije baš najjasnije!?

 “Nijemi poslanici!?” Izvor: MONDO

oslanici SNSD - Uglješa Savić, Miroslav Kraljević i Nada Tešanović, koja je i potpredsjednica Narodne skupštine RS, po kriterijumima učešća u diskusijama, broja replika, predloženih inicijativa i postavljenih poslaničkih pitanja najneaktivniji su u NS RS.

Prema još neobjavljenom izvještaju Centara civilnih inicijativa o radu parlamenta RS u prvoj polovini ove godine, pomenuti poslanici nisu “uknjižili” čak nijednu od parlamentarnih aktivnosti!

Nada Tešanović kaže za “EuroBlic”da, kao potpredsjednica NS RS, po poslovniku obavlja samo dužnosti koje joj povjeri predsjednik parlamenta i da nije u mogućnosti da zastupa SNSD kao potpredsjednik Skupštine.

Ona kaže da “nije uobičajeno” da kao poslanik postavlja pitanja, replicira..., ali da slobodno vrijeme troši obavljajući poslove narodnog poslanika.

Miroslav Kraljević iz Vlasenice nije bio raspoložen da odgovori na pitanje zbog čega je u sali NSRS “prespavao” pola godine.

Njegov kolega Uglješa Savić, poslanik iz Lopara, objašnjava da se “tek uhodava” u poslaničkoj ulozi, jer je u ovu fotelju sjeo tek u maju umjesto Miladina Jovičića, kome je CIK utvrdila sukob interesa.

Međutim, obećava da će u buduće biti mnogo aktivniji “kako zbog svojih glasača, tako i zbog izborne godine”.

Savić objašnjava da u poslaničkom klubu nikom nije zabranjeno da bude aktivan, ali da se za riječ javljaju oni poslanici koji su po profesiji bliži problemu o kome se raspravlja.

Prema podacima CCI, ove poslanike u stopu prati odnedavno nezavisni poslanik Dragan Mikerević, koji je za pola godine u NS RS imao samo jednu diskusiju. Mikerević, pak, kaže kako mu nije poznato koliko je u NSRS imao diskusija. Priznaje da je to radio rijetko “jer na dnevnom redu nisu bile ekonomske teme, što je u fokusu njegovog interesovanja”.

Sušta suprotnost “spavačima” je poslanik SDS iz Broda Lazo Marić, koji je, prema podacima iz izvještaja CCI, učestvovao u 32 diskusije, imao devet replika, predložio dvije inicijative i postavio sedam poslaničkih pitanja.

Marić kaže da je sve vrijeme pokušao da zastupa socijalnu problematiku, ali da je malo onoga što je rekao u sali NS RS imalo uticaja na vlast.

Međutim, priznaje da su neki prijedlozi ipak usvojeni, ali tek kad ih je vlast preuzela i preformulisala kao svoje.

Ipak, generalna ocnena CCI o polugodišnjem radu NS RS je da su “poslanici nakon pristojnih rezultata rada u 2008. već u prvoj polovini 2009. uspjeli da degradiraju pohvaljeni napredak i vrate se značajno unazad u ispunjavanju svojih obaveza”.

“Narodna skupština RS za prvih šest mjeseci ove godine nije uspjela da realizuje ni 50 odsto od planiranih zakonodavnih obaveza, a na godišnjem nivou realizovano je tek 25 odsto od planiranog”, kažu u CCI, piše isti list.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE