• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tekst predloga sporazuma Srbije i UNMIK-a

Beogradski dnevnik "Večernje novosti" objavio je sporazum o zajedničkom sprovođenju Rezolucije 1244 između UNMIK i Srbije.

 Tekst predloga sporazuma Srbije i UNMIK-a Izvor: MONDO

Sporazum je ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić predao toj međunarodnoj misiji.

List navodi da je naziv dokumenta "Sporazum UNMIK i Republike Srbije za zajedničko sprovođenje Rezolucije 1244 SB posle ilegalnog proglašenja nazavisnosti od strane privremenih institucija Kosova".

Predlog je, dodaje se, izrađen u saradnji Ministarstva inostranih poslova i Ministarstva za Kosovo i Metohiju, i deo je Akcionog plana koji je usvojila Vlada Srbije.

Predlogom sporazuma potvrđuje se punovažnost Rezolucije 1244 SB koja se može sprovoditi saradnjom Srbije i UNMIK, kao i posvećenost prethodnim sporazumima UNMIK i Srbije, kao i te misije i bivše Jugoslavije.

Prema dokumentu, treba da se prizna Kancelarija Ministarstva za Kosovo i Metohiju kao naslednik Koordinacionog centra. Cilj Kancelarije je da olakša sprovođenje programa za razvoj na Kosovu, kao i za saradnji sa UNMIK i Kforom.

"UNMIK i Srbija su saglasni da intenziviraju saradnju u oblastima policije, sudstva, carine, transporta, kontrole granične administrativne linije između Kosova i Srbije, kao i verskog istorijskog i kulturnog nasleđa", navode "Novosti" citirajući navode sporazuma.

Prema dokumentu, srpski policijski oficiri na Kosovu bili bi odgovorni lokalnim srpskim autoritetima i pod komandom UNMIK policije.

Dodaje se da bi kosovski Srbi imali pravo da "rešavaju svoj sudska pitanja, dok su međunarodne sudije UNMIK odgovorne za slučajeve u koje su uključeni pripadnici različitih etničkih zajednica".

Srbija i UNMIK obavezali bi se da doprinose razvoju slobodne trgovine između Kosova i drugog dela Srbije i nijedna druga trgovinska barijera ne bi bila nametnuta.

"Ako neka treća strana uspostavi neke trgovinske barijere, kosovski Srbi imaju pravo da uspostave svoj carinski autoritet", navodi se u predlogu sporazuma.

"Kada je reč o verskom, istorijskom i kulturnom nasleđu nadziranje sprovođenja politike će se vršiti saradnjom UUNMIK i Srbije, a ove snage će se uspostaviti u što kraćem periodu sa ciljem da budu u funkciji do maja 2008. godine", prenose "Večernje novosti".

Samardžić je dokument UNMIK-u predao 16. marta.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE