• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bilt: Srbija kroji budućnost regiona

Između Beograda i Prištine mogući su pregovori o normalizaciji međusobnih odnosa, ali ne i o statusu, izjavio je Karl Bilt.

 Bilt: Srbija kroji budućnost regiona Izvor: MONDO

Bilt je u intervjuu za "Večernje novosti" rekao da je potrebno da UNMIK nastavi da obavlja svoju ulogu na Kosovu i u narednom periodu, ali u limitiranom kapacitetu i ne samo na severu pokrajine.

"Evropska unija smatra da već ima pravni legitimitet za slanje misije na Kosovo, jer da nije tako, ne bismo doneli odluku da je uputimo.
Naša misija se bazira na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN", odgovorio je Bilt na pitanje novinara kako će biti obezbeđen legitimitet misije EU na Kosovu.

Prema njegovim rečima, pitanje severa Kosova će se rešavati "polako, strpljivo i mudro, bez postavljanja rokova".

"Mora se pričati otvoreno o tome, ali i o stanju u srpskim enklavama, koje je zabrinjavajuće, a o njima se malo priča. Podsetio bih da su i oni takođe i državljani Srbije, s obzirom na to da imaju pravo na dvojno državljanstvo", naveo je šef diplomatije Švedske.

On je istakao da će u jednom trenutku Beograd i Priština morati da se vrate za pregovarački sto, ali da to neće promeniti status Kosova "jer je ono već priznato od većine zemalja EU i to je ono što se računa, što je presudno, jer je Kosovo evropsko pitanje, ono je u našem unutrašnjem dvorištu, nije u Africi".

Bilt je, povodom izborne kampanje u Srbiji, rekao da će rezultat majskih izbora u Srbiji imati "uticaja ne samo na njenu sudbinu, već i na ono što će se događati u susednim zemljama".

"Od toga da li će Srbija nastaviti evropskim putem ili će odabrati samoizolaciju, zavisiće i dalja budućnost čitavog regiona", rekao je šef švedske diplomatije.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE