• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protest u Beču povodom godišnjice bombardovanja

Austrijsko-srpski pokret solidarnosti obeležio je u centru Beča devetu godišnjicu početka NATO bombardovanja bivše Savezne Republike Jugoslavije.

 Protest u Beču povodom godišnjice bombardovanja Izvor: MONDO

Protest je počeo okupljanjem na Heldenplacu, odakle je povorka krenula centralnim bečkim ulicama, do trga Štefansplac, na kojem su Srbi, za vreme NATO agresije 1999. demonstrirali 78 dana.

Oko 100 učesnika mirno je demonstriralo protiv NATO agresije na bivšu Jugoslaviju, istovremeno ukazujući i na nepravdu počinjenu priznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Prolaznicima su deljeni leci sa natpisom "Da se nikada ne zaboravi - vreme kada je Srbija bila meta, kada su nam ubijana deca, kad su nam rušene kuće, kad su nam granatirane bolnice, kad nam je Dunav tekao preko mostova,kad je sila bila jača od pravde, kad je laž pobedila istinu".

"Kaži ne - otimanju srpske teritorije, otuđivanju srpskih svetinja, prekrajanju istorije, politici duplih standarda, kršenju međunarodnog prava, nezavisnosti Kosova i Metohije", kaže se dalje u tekstu letka na srpskom i nemačkom jeziku.

Kao i ranijih godina na trgu Štefansplac, na kojem je bio i veliki broj turista iz čitavog sveta, učesnici protesta, zapalili su sveće i minutom ćutanja odali poštu žrtvama NATO bombardovanja.

Predsedniki Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti, nastalog za vreme NATO bombardovanja, Lazar Bilanović istakao je da se 24.mart ne može izbrisati iz istorije.Prema njegovim rečima svako treba po svojoj savesti da odluči da li će na taj dan da se priseti tragediji koja se desila našem narodu.

On je dodao da je dobar deo Austrijanaca, koji su zajedno sa Srbima tokom NATO bombardovanja 1999. demonstrirali u Beču, ponovo došao da obeleži godišnjicu ovog zločina.

Među učesnicima su se našli predstavnici austrijskih nevaldinih organizacija, Komunističke partije Austrije, ali i omladine Socijalističke partije Austrije.

"NATO agresija još uvek nije prestala, kao što možemo videti ovih dana.Ona je čak dobila na intenzitetu", kazao je Bilanović ukazujući na otimanje Kosova.

On je istakao da niko više ne može tvrditi da je NATO bombardovao SRJ zbog nedemokratskog režima ili Slobodana Miloševića, te da je cilj koji je alijansa sledila postavljen još mnogo ranije, a da je to bio razbijanje Jugoslavije.

Bilanović je podvukao da ujedno treba da budemo svesni, kako Srbi koji žive u Austriji, tako i političari u Srbiji, da je "Beč centar antisrpske politike, koja je očigledna više vekova, i posebno je došla do izražaja priznavanjem Slovenije, Hrvatske, a sada i Kosova".

Demonstracije su protekle mirno uz veliko policijsko obezbeđenje.


(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE