• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savet za unapređenje položaja Roma

Deo predstavnika romske nacionalne zajednice ocenio je konstitutivnu sednicu Saveta za unapređenje položaja Roma kao "istorijski događaj".

 Savet za unapređenje položaja Roma Izvor: MONDO

Sa druge strane inicijator obrazovanja Saveta, lider Romske partije Srđan Šajn taj čin ocenio kao predizbornu zloupotrebu Roma.

Predstavnici romskih partija i nevladinih organizacija koji su podržali konstituisanje Saveta ocenili su posle sednice da je po prvi put nagovešteno kreiranje i sprovođenje državne politike Srbije prema Romima.

Potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Saveta Božidar Đelić je na konferenciji za novinare posle sednice rekao da je Vlada Srbije po prvi put na ovaj način institucionalizovala rešavanje problema romske nacionalne manjine, koja ima oko 450.000 pripadnika.

Prema njegovim rečima, Srbija će zahvaljujući tome što je Savet konstituisan spremnije u junu preuzeti predsedavanje međunarodnom inicijativom Dekada Roma, iako do formiranja nove vlade neće moći da radi punim kapacitetom.

Đelić je izrazio uverenje da će u narednom periodu biti realizovan veliki broj projekata namenjenih poboljšanju položaja Roma koji će biti finansirani iz evropskih pretpristupnih fondova i da će iznos novca u srpskom budžetu namenjen Romima biti višestruko uvećan u narednoj budžetskoj godini.

Savet ima 22 člana, njegov predsednik je Božidar Đelić, a potpredsednici su Rasim Ljajić i Petar Lađević.

Na konstitutivnoj sednici Saveta, koja je dobila podršku velike većine romskih predstavnika koji su na njoj učestvovali, ipak je manifestovano nejedinstvo budući da je lider Romske partije i narodni poslanik Srđan Šajn izrazio nezadovoljstvo zbog načina i trenutka u kome je to telo formirano.

Šajn je odlučio da se novinarima obrati samostalno, pre zvaničnika Saveta, i izrazio neslaganje sa činjenicom da su predsednik i potpredsednici Saveta "neromi".

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE