• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bujice poplavile kuće i puteve u BiH

Autori mondo.ba Autori Agencije

Usljed intenzivnih padavina došlo je do naglog rasta nivoa vodostaja rijeke Miloševice i Puharske u Prijedoru i plavljenja oko 200 stambenih objekata. Jošavka u Čelincu poplavila 20 domaćinstava, Una u Kostajnici raste 10 cm na sat.

Na sjednici Gradskog štaba Prijedor za vanredne situacije, sinoć je zbog ugroženosti značajnog broja objekata od poplave u naseljima Topolik, Vrbice, Donji Orlovci, Raškovac, Čejreci, Puharska i druga, proglašen prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području grada Prijedora.

Od Teritorijalne vatrogasne jedinice i drugih subjekata zaštite i spašavanja zatraženo je preduzimanje mjera zaštite i spašavanja u zonama ugroženosti od poplava prema iskazanim potrebama na terenu, a prije svega na pružanju pomoći u slučajevima potreba evakuacije stanovništva i životinja.

Traži se i angažovanje mehanizacije i ljudstva na postavljanju vreća pijeska radi sprečavanja prodora plavnih voda u stambene objekte u zonama zahvaćenim poplavom, saopćeno je iz Gradskog štaba za vanredne situacije u Prijedoru.

Vodostaji rijeka Une i Sane u Novom Gradu su u porastu za 130 centimetara, jutros su uključene prepumpne stanice i na snazi je redovna mjera zaštite od poplava, rečeno je na sjednici Štaba za vanredne situacije.

CZ: Evo šta trebate raditi u slučaju poplava

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da sve nadležne službe prate situaciju na ternu, s obzirom da se padavine mogu očekivati i dalje.

"Intenzitet bujica je tokom noći oslabio. Cijelu noć su uključene četiri pumpe u Ulici oslobođenja u naselju Viodrija, tako da ne raste nivo vode", dodao je on.

Vodostaje rijeka u Republici Srpskoj možete pratiti OVDJE!

On je naveo da je preduzeće "Prijedor putevi" tokom noći saniralo više odrona na magistralnom putu Novi Grad-Prijedor i da za sada nema zastoja u saobraćaju u ovoj opštini.

Rječica Jošavka u Čelincu se izlila duž cijelog toka i zaplavljeno je 20 domaćinstava, potvrđeno je jutros iz Civilne zaštite RS.

Saobraćaj na putnoj komunikaciji Jošavka – Prnjavor je u prekidu.

Na terenu su pripadnici Civilne zaštite i vatrogasci, koji prate situaciju i preduzimaju aktivnosti prema potrebi.

U ostalim krajevima RS-a nema izlivanja vodotoka usljed kiše, navode iz Civilne zaštite RS-a, čije specijalizovane jedinice za zaštitu i spašavanje na vodi i pod vodom, sa pumpama velikog kapaciteta su u pripravnosti, kao i tim za prečišćavanje vode.

Uprkos obilnim padavinama, svi veći vodotoci na području Banja Luke su u svojim koritima i ispod granice redovne odbrane od poplava, tako da, osim manjih i sporadičnih problema, nije došlo do ugrožavanja imovine i domaćinstava, saopšteno je na jutrošnjoj sjednici banjalučkog gradskog Štaba za vanredne situacije.

Po podacima Civilne zaštite, u gradski Centar za obavještavanje tokom protekle noći zaprimljeno je šest prijava građana i nadležnih službi, koje su u se odnosile, mahom, na začepljenu oborinsku kanalizaciju, a nadležne gradske službe i komunalna preduzeća rade na rješavanju tih prijava.

-
Izvor: ELTA TV

Po nalogu komandanta Štaba Igora Radojičića, sve nadležne gradske službe su i dalje u stanju pripravnosti, spremne za intervenciju u slučaju potrebe.

"Sva gradska odjeljenja i danas će biti u stalnom obilasku terena, kako bi se evidentirao i rješavao i najmanji problem na koji se naiđe", rekao je Radojičić.

Po najnovijim izvještajima, na području Banje Luke je od nedjelje poslijepodne do jutros palo 43 litre kiše po metru kvadratnom, a Vrbas je i dalje ispod redovne linije odbrane od poplava.

Porast vodostaja zabilježen je samo na rijeci Vrbanji, što se dovodi u vezi sa rastom Jošavke na području Čelinca, ali je situacija na Vrbanji i dalje bez opasnosti po stanovništvo.

Sastanak u Vladi RS

Koordinacioni tim Vlade Republike Srpske za praćenje stanja usljed najavljene obilne kiše održaće danas sastanak u Banjaluci. Sastanak je zakazan u 14.00 časova u Adminstrativnom centru Vlade Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Obilne padavine su u Novom Gradu uzrokovale bujice koje su juče popodne zaplavile desetak domaćinstava u više naselja.

Kako je rečeno u lokalnom Centru za obavještavanje, u protekla 24 časa palo je 68 litara kiše po metru kvadratnom, a jak vjetar je prouzrokovao nekoliko kvarova na elektromreži.

Vodostaj Sane jutros je 340 centimetara, a Une 297 centimetara.

Redovne mjere zaštite od poplava su na snazi pri vodostaju Sane od 320 centimetara, a na Uni od 450 centimetara.

Na području opštine Kostajnica proglašeno je stanje pripravnosti jer vodostaj rijeke Une u prosjeku raste 10 centimetara svakih sat vremena, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

Prema njegovim riječima, u selu Grdanovac pod vodom je poljoprivredno zemljište, a rijeka Strigova je u Mrakodolu odsjekla i poplavila pet kuća.

"U posljednja 24 časa Una je porasla za 146 centimetara i još je u porastu. Potoci Tavija i Bubnjarica su u svojim koritima i nije došlo do njihovog izlivanja", rekao je Pašić.

Vodostaj rijeke Une u Kostajnici jutros u 9.00 časova iznosi 289 i za 11 centimetara je viši u odnosu na mjerenje u 8.00 časova.

Opštinu Kostajnica danas će posjetiti direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed koji će se sastati sa načelnicima opština Novi Grad, Kozarska Dubica i Kostajnica.

Sastanak će biti održan u 10.00 časova u kabinetu načelnika, a razgovaraće se o aktivnostima koje treba preduzimati zbog najavljenih obilnih padavina koje bi mogle izazvati bujice i porast vodostaja, te poplave i klizišta. 

U Bihaću je noćas i jutros došlo do plavljenja objekata oborinskim vodama u Mjesnoj zajednici Veliki Lug, u ulicama Frane Jukića i Sile nebeske.

Prema informacijama Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Bihać, poplavljeno je ukupno šest kuća i jedna garaža.

Kako su Feni kazali iz Federalne uprave civilne zaštite, još ima vode na putnoj komunikaciji prema Vedrom polju (u dužini 30-40 metara do 10 cm vode), ali saobraćaj nije u prekidu.

Obilnijih padavina bilo je i na području Banja Luke, Mrkonjić Grada, Jajca, Prijedora, Sanskog Mosta, te Gradačca, dok su nešto manje padavine zabilježene na području Doboja, Livna i Mostara.

Inače, najveće količine padavina registrovane su u Krajini, te pojedinim dijelovima sjeverne i centralne Bosne.

Tako je najviše padavina zabilježeno u Bihaću i to 84 mm, a velike količine evidentirane su i u Bosanskom Novom 70 mm.

Sporadične padavine sa malim intenzitetom kiše evidentirane su i na području Bijeljine, Bileće, Bjelašnice, Bugojna, Čemerna, Gacka, Neuma, Nevesinja, na Ivan Sedlu, u Sarajevu, na Sokocu, u Trebinju, Tuzli, Višegradu, Zenici i Zvorniku.

Danas obilne padavine, na planinama moguć snijeg!

Ciklon iz Italije sve bliži Srbiji,u Hrvatskoj već čupa

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Chegevara

Vladin tim sve to prati i spavajte mirno Oni prate to tsko da polave nemaju sanse da poplave sve .C zastita sa stabovma prati isto..Svake godine ce oni pratiti sve vodotokove..

MONDO REPORTAŽE