• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savjet za štampu: Ispitati navode o prisluškivanju

Autor SRNA

Upravni odbor Savjeta za štampu u BiH izrazio je veliku zabrinutost zbog navoda da Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH prati i prisluškuje medije, koje je iznio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

 Savjet za štampu: Ispitati navode o prisluškivanju Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Upravni odbor Savjeta za štampu zatražio je hitnu istragu i provjeru ove informacije od Tužilaštva BiH.

"U ime svojih članova, štampanih i onlajn medija, UO Savjeta zahtjeva hitnu istragu i provjeru ove informacije od Tužilaštva BiH, a takođe i javno izjašnjenje OBA o imenovanom protokolarnom dokumentu i njegovom navodnom sadržaju", navodi se u saopštenju Upravnog odbora.

Savez novinara Srbije i Crne Gore traži da sudska vlast u BiH hitno saopšti da li je, ko i zašto izdao nalog Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH za prisluškivanje medija, među kojima je jedan iz Hrvatske, dva iz Srbije i četiri iz BiH.

U saopštenju se dodaje da je čak i u ovom momentu, kada je izrečena izjava o prisluškivanju i namjeri stavljanja medija pod kontrolu u svrhe političke manipulacije još neprovjerena, preveliko uznemirenje i pritisak ne samo na prozvane medije, već i na cjelokupnu medijsku zajednicu.

Prisluškivanje i nadziranje medija, s namjerom manipulisanja novinarima, ističu iz UO Savjeta, teško je ugrožavanje slobode medijskog izvještavanja, gušenje slobode riječi i zastrašivanje novinara.

"Te su metode apsolutno nedopustive u demokratiji i zbog toga se ove informacije o navodnoj zloupotrebi moći OBA u odnosu na medije moraju hitno provjeriti i ispitati", zaključili su iz UO Savjeta za štampu u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik juče je rekao da OBA prisluškuje medije u BiH i regionu, navodeći da je 10. aprila pod brojem protokola 05/1-4-1547/19 u OBA otvoren nalog za obradu medija.

Prema Dodikovim riječima, u dokumentu je navedeno da se vodi obrada "Dnevnog avaza", RTRS-a, "Dnevnog lista", "Nacionala", "Večernjih novosti", "Večernjeg lista", "Kurira" i "Informera", te portala "Poskok" /poskok.info/ i "Dnevno" /dnevno.ba/. 

SUDSKA VLAST DA SAOPŠTI KO I ZAŠTO PRISLUŠKUJE MEDIJE

Udruženje novinara Srbije /UNS/ traži da sudska vlast u BiH bez odgađanja saopšti da li je, ko i zašto izdao nalog Obaveštajno-bezbjednosnoj agenciji BiH /OBA/ za prisluškivanje medija, među kojima su iz Srbije "Večernje novosti" i "Informer".

UNS ističe da je prisluškivanje, posebno ovako velikog broja medija, težak oblik ugrožavanja njihove slobode i nezavisnosti, što je neprihvatljivo u civilizovanim i demokratskim zemljama.

S druge strane, iz OBA tvrde da nema, niti je bilo obrade medija.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE