Tajna koju znaju samo profesionalci.
Svaka domaćica ima svoju caku za pripremu najsoftanijeg i naujukusnijeg mesa. Neke smatraju da je najljepše kada se izdinsta, druge obavezno dodaju na kriške isječen crni luk kada ga peku u rerni, a trik za savršene kotlete otkrio je čuveni kuvar - caka je u tome da ne uklanjate kost!
Piletina će biti sočna ako je prethodno premažete smjesom od majoneza i parmezana ili pod kožu mu stavite komadić putera, a kako je najbolje pripremiti svinjsko meso?
Iako često i sama svinjetina sadrži masnoće koje se otope na visokim temperaturama i daju joj softanost, većina domaćica dobro zalije pleh uljem kada ga prži. Velika greška, kažu kuvari.
"Najbolje je svinjetinu natrljati uljem tako da ga meso dobro upije i ostaviti ga da tako ostoji makar sat. Kotlete ne treba prebiše nauljiti, jer će kost pustiti sok koja će ih učiniti sočnim. Posudu za pečenje je potrebno samo 'prebrisati' uljem. Ako ga nalijete, dobićete bukvalno 'lokvu' koja će izgorjeti i uništiti sve hranljivo u mesu", kaže šef restorana "Goodman".