• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zalivene ćufte sa sirom - bukvalno se tope u ustima

Autor Dragana Božić

Zalivene ćufte iz rerne je jedno od jela koje ćete stalno pripremati.

Ako želite da za ručak pripremite nešto zaista nesvakidašnje, ovo je recept koji morate probati. Skoro pet miliona ljudi je oduševljeno aromatičnim ćuftama u tijestu zalivenim sirom - vidjećete, zaista se tope u ustima.  

Sastojci:

Za tijesto: 

  • 340 g pšeničnog brašna 
  • 10 g suvog kvasca 
  • 1 kašika šećera 
  • 1 jaje
  • 4 kašike biljnog ulja 
  • 1/2 kašičice soli 
  • 2 dl toplog mlijeka 

Za ćufte:

  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena bijelog luka
  • 2 kašike prezli
  • 1/2 kašičice soli
  • majčina dušica
  • crni biber
  • mljevena paprika
  • nana
  • 1 jaje
  • 2 kašike biljnog ulja
  • 300 g mljevene govedine
  • peršun

Za sos:

  • 1 kašika paradajz paste 
  • 1 kašika grčkog jogurta 
  • 3 kašike ulja 

Ostalo: 

  • 300 g čedar sira 
  • peršun

Priprema: 

U činiji pomiješati suvi kvasac, šećer, jaje, so i toplo mlijeko i ručno izmešati da nema grudvica. Umiješati brašno i dobro izmješati. Umijesiti meko tijesto (malo će se lijepiti za prste), pa dodati ulje i još mijesiti. Pokriti i ostaviti 40 minuta da nadođe.

U drugoj činiji narendati glavicu crnog luka. Dodati ispasiran bijeli luk, prezle, majčinu dušicu, biber, mljevenu papriku, nanu, jaje, biljno ulje, mljeveno meso i isjeckan svež peršun. Dobro umijesiti i praviti manje ćufte (34 komada).

Od nadošlog tijesta otkidati komade i praviti manje kuglice (34 komada). Pleh dobro nauljiti. Kuglice od tijesta rastanjiti dlanovima, u sredinu stavljati ćufte, pa "zatvoriti" i oblikovati u loptice. Ređati u pleh i peći pola sata na 170 stepeni C.   

Za sos pomiješati paradajz pastu, ulje i jogurt i izmiješati da se dobije ujednačena smjesa. Premazati pečene kuglice, preko posuti isjeckanim peršunom i narendanim sirom. Vratiti u rernu da se peče još 15 minuta na 180 stepeni C. 

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA