Zalivene ćufte iz rerne je jedno od jela koje ćete stalno pripremati.
Ako želite da za ručak pripremite nešto zaista nesvakidašnje, ovo je recept koji morate probati. Skoro pet miliona ljudi je oduševljeno aromatičnim ćuftama u tijestu zalivenim sirom - vidjećete, zaista se tope u ustima.
Sastojci:
Za tijesto:
- 340 g pšeničnog brašna
- 10 g suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 jaje
- 4 kašike biljnog ulja
- 1/2 kašičice soli
- 2 dl toplog mlijeka
Za ćufte:
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena bijelog luka
- 2 kašike prezli
- 1/2 kašičice soli
- majčina dušica
- crni biber
- mljevena paprika
- nana
- 1 jaje
- 2 kašike biljnog ulja
- 300 g mljevene govedine
- peršun
Za sos:
- 1 kašika paradajz paste
- 1 kašika grčkog jogurta
- 3 kašike ulja
Ostalo:
- 300 g čedar sira
- peršun
Priprema:
U činiji pomiješati suvi kvasac, šećer, jaje, so i toplo mlijeko i ručno izmešati da nema grudvica. Umiješati brašno i dobro izmješati. Umijesiti meko tijesto (malo će se lijepiti za prste), pa dodati ulje i još mijesiti. Pokriti i ostaviti 40 minuta da nadođe.
U drugoj činiji narendati glavicu crnog luka. Dodati ispasiran bijeli luk, prezle, majčinu dušicu, biber, mljevenu papriku, nanu, jaje, biljno ulje, mljeveno meso i isjeckan svež peršun. Dobro umijesiti i praviti manje ćufte (34 komada).
Od nadošlog tijesta otkidati komade i praviti manje kuglice (34 komada). Pleh dobro nauljiti. Kuglice od tijesta rastanjiti dlanovima, u sredinu stavljati ćufte, pa "zatvoriti" i oblikovati u loptice. Ređati u pleh i peći pola sata na 170 stepeni C.
Za sos pomiješati paradajz pastu, ulje i jogurt i izmiješati da se dobije ujednačena smjesa. Premazati pečene kuglice, preko posuti isjeckanim peršunom i narendanim sirom. Vratiti u rernu da se peče još 15 minuta na 180 stepeni C.