Napravite sami domaću mocarelu po veoma jednostavnom receptu. Samo tri sastojka su vam potrebna, a priprema traje svega 30 minuta.
Od kapreze salate pa nadalje, praktično da nema ljetnjeg italijanskog specijaliteta bez mocarele. Ovaj sir, koji papreno košta u radnji, možete i sami da napravite, a nije vam potrebna nikakva posebna vještina, niti umijeće.
Zapravo, potrebna su vam samo tri sastojka i 30 minuta slobodnog vremena. Koristite svježe, nepasterizovano i nekuvano mlijeko. i domaća mocarela je gotova za tren!
Sastojci:
- 3 l mlijeka
- 6 kašika sirćeta od 9%
- 1 kašika soli
Priprema:
Zagrijati mlijeko na 50 stepeni, pa dodati 2 kašike sirćeta od 9% i dobro promiješati. Dodati još 2 kašike sirćeta i opet lagano promešati. Već će početi da se prave gromuljice. Dodati 1 kašiku i miješati lagano, mlijeko je već počelo prilično da se siri. Ponovo 1 kašiku sirćeta i lagano mešati dok se usireno mleko koliko-toliko ne poveže. Smjesu izvaditi rukama i iscijediti. Dobro umijesiti da se oblikuje u loptu. Ostatak mlijeka zagrijati na temperaturu od 70 stepeni. Dodati 1 kašiku soli i promiješati. Vratiti loptu sira unutra pa malo potapati i ponovo ocijediti i oblikovati u loptu. Staviti u ledenu vodu da malo odstoji i mocarela je spremna!