• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Testenina koja se jede i kada si na dijeti

Autor mondo.rs

Kus-kus nije mnogo zastupljen u našoj kuhinji, a trebalo bi - prednosti najmanje testenine na svetu su višestruke.

 Testenina koja se jede i kada si na dijeti  Izvor: iStock

Kus-kus nastaje mlevenjem i oblikovanjem semoline, vrste durum pšenice koja potiče iz Afrike. U Evropi je prvi put počela da se koristi u Francuskoj i to u 17. veku. U Maroku, Alžiru i Tunisu to nacionalno jelo se konzumira petkom uveče.

Osim što je ukusan i jednostavan za pripremu, kus-kus je bogat esencijalnim nutrijentima koji pomažu u održavanju dobrog zdravlja. Ima i vitamine B kompleksa, mnoštvo minerala, proteina.

Preporučuje se osobama sa "lenjim" crevima, onima koji imaju problema sa nadbubrežnom žlezdom, ali i i imunološkim sistemom.

Kus-kus je poznat kao snažan antioksidans, što ga čini pravim dobrotvorom ljudskog organizma koji pomaže u održavanju vitalnosti.

Izvor: iStock

Jedna šoljica nam pruža 40 odsto potrebne količine kalijuma, i čak 60 odsto selena.Ovo je idealna namirnica za sve koji žele da oslabe zato što zrno kus-kusa ima malo masti, a jedna šolja samo 175 kalorija. Bogat je vlaknima koji daju osećaj sitosti, a i ubrzavaju rad creva.

Ime kus-kus potiče od arapske reči seksu - dobro valjano, a opisuje tradicionalni, originalni ritual pripreme kus-kusa, piše "Alternativa za vas". Semolina se nakon mlevenja poprska vodom i rukama se formiraju kuglice koje se potom seju kroz sito. One koje veličinom odgovaraju se odvajaju, a one koje prođu kroz sito ponovo prolaze ceo proces, sve do željene veličine. Nakon toga sledi dugotrajno i pažljivo kuvanje na pari.
Kada se zrnca odvajaju jedno od drugog, kada su lagana, smatra se da je kus-kus savršeno skuvan.

Modernizacijom prehrambene tehnologije sama proizvodnja je pojednostavljena pa se on danas na ovaj prirodan, tradicionalan način vrlo retko priprema.

Na tržištu danas je dostupna instant verzija kus-kusa koja se za razliku od tradicionalnog, složenog postupka, priprema vrlo brzo i jednostavno.

Izvor: iStock

Kus-kus se prelije vrelom vodom ili supom i ostavi oko pet minuta u poklopljenoj posudi da nabubri. Zatim se sasvim lagano promeša, kako zrnca ne bi ostala slepljena. Potom se začini po želji i ukusan prilog ili samostalni obrok je spreman.

Ono što je kod pripreme vrlo važno je pravilan odnos vode i kus-kusa. Na svakoj ambalaži navedeno je uputstvo za pripremu, a savršen odnos je jedna mera kus-kusa na jednu i po meru vode, supe.

Ono što je posebno zanimljivo, kus-kus se može pripremiti i poslužiti i kao desert. U kombinaciji sa sušenim voćem, orašastim plodovima, šećerom, mlekom, medom i začinima poput cimeta ili vanile, ovo je omiljena dečija poslastica u mnogim zemljama.

Pustite mašti na volju i bez straha ga kombinujte na različite načine jer s ovom namirnicom ne možete da pogrešite.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop