• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti: Izbegnite trovanje hranom po vrućini

Autor mondo.rs

Trovanje hranom češće je tokom leta jer tropske vrućine doprinose kvarenju namirnica i pogoduju razvoju mikroorganizama. Pročitajte savete stručnjaka koji se tiču higijene prilikom spremanja hrane.

 Saveti: Izbegnite trovanje hranom po vrućini Izvor: Guliver/Getty/Thinstock

Izvor: Guliver/Getty/Thinstock

  U letnjim mesecima, posebno u uslovima tropskih temperatura, neophodno je voditi računa o pojačanoj ličnoj i higijeni prilikom pripremanja hrane, treba izbegavati sirovu hranu životinjskog porekla i biti obazriv sa morskim polodovima.

Aktuelni vremenski uslovi pogoduju razvoju opasnih mikroorganizama koji mogu izazvati alimentarne intoksikacije, odnosno trovanje hranom, kazala je načelnik Odeljenja za veterinarsko javno zdravstvo Uprave za veterinu Tamara Bošković.

Ona je napomenula da se ti mikroorganizmi inače nalaze u zemljištu, na našim rukama, kod kućnih ljubimaca i na svim ostalim stvarima. 

"Vrlo je važna higijena - pranje ruku posle toaleta, a posuđe, radne površine, daske za sečenje moraju biti dobro oprane i vrlo čiste, i veoma je važno razlikovati rad i manipulaciju sa sirovim mesom i povrćem", istakla je Bošković.

Ona je objasnila da se daska na kojoj se seče sirovo meso mora dobro oprati vrućom vodom i deterdžentom, kako bi kasnije tu moglo da se seče i povrće. 

"Meso će se peći, pa će se svi eventualni mikroorganizmi koji se nalaze na mesu uništiti, a povrće ćemo jesti sirovo i možemo doći u problem ako ne vodimo računa", upozorila je Bošković.

Ona je rekla da sirovu hranu, meso i povrće treba držati u razdvojenim posudama u frižideru.

"Sva hrana u letnjim mesecima mora da se drži u frižideru, i savet je da čim se nešto otvori - da se što pre pojede jer ta temperatura frižidera više nije četiri stepena kako je preporučeno nego se kreće i do 12 stepeni, pa čak i 16 stepeni", navela je Bošković.

Takođe, skuvanu hranu ne treba držati duže od dva sata na sobnoj temperaturi, i treba je zaštiti od insekata, glodara i kućnih ljubimaca kako bi sprečili prenošenje neke bolesti, dodala je Bošković.

Bošković je kazala da je važno da se hrana kupuje u registrovanim objektima, kod odobrenih prodavaca, i robu koja ima deklaraciju i rok upotrebe. Tog roka se moramo strogo pridržavati kako bi se sprečilo neko eventualno oboljenje, dodala je Bošković.

Treba izbegavati konzumiranje bilo koje sirove hrane životinjskog porekla - mleko i mlečni proizvodi moraju da budu pasterizovani, a meso dobro pečeno i kuvano, na više od 70 stepeni, precizirala je Bošković.

Potrošači treba da budu obazrivi i sa morskim plodovima, dodala je Bošković.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop