• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trideset genijalnih savjeta profi kuvara

Autor mondo.rs

Povodom Svjetskog dana kuvara, koji se obilježava 20. oktobra, profesionalni kuvar Slobodan Radeta izdvojio je 30 korisnih savjeta koji će vam pomoći da postanete majstor u kuhinji i da uživate u ukusnim obrocima.

 Savjeti profi kuvara Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Saznajte kada je ulje dovoljno zagrijano za prženje, kada prilikom kuvanja dodajete suvo začinsko bilje, a kada svježe, kako pripremiti vinaigrette dresing za salate i ispravno kuvati tjesteninu, kako ukloniti miris bijelog luka sa ruku...

SAVJETI DOBRE KULINARSKE PRAKSE

1. Kako biste efikasnije pripremili obrok, potrebno je da prije početka kuvanja organizujete namirnice za obradu koristeći tehniku mise en place - postavljanje svih neopodnih sastojaka na dohvat ruke.

2. Kod pripreme više različitih jela za isti obrok, isplanirajte vrijeme i napravite dobar redoslijed pripreme. Na primjer, kolač kome je potrebno tri sata hlađenja prije služenja pripremite prvo, a za vrijeme hlađenja nastavite sa pripremom ostalih jela.

3. Pripremite veću količinu kvalitetnog bujona (pileći, juneći, miješani, riblji ili bujon od povrća), a potom ga zamrznite u plastičnim čašama za kasniju upotrebu - za pripremu rižota, soseva i slično.

4. Da biste se riješili mirisa bijelog luka, potrebno je da pod mlazom hladne vode tridesetak sekundi protrljate ruke o predmet od nerđajućeg čelika (kašiku ili sudoperu, na primjer).

5. Kako biste provjerili da li je ulje dovoljno zagrijano za prženje, uronite drvenu varjaču u ulje koje se grije u tiganju. Mjehurići u ulju oko uronjene varjače, pokazatelj su da je ulje dovoljno zagrijano.

6. Prilikom sjeckanja bibera u zrnu ili sličnih začina, prelijte ih sa nekoliko kapi ulja kako se ne bi razletjeli na dasci za sječenje.

7. Razlog zbog kojeg profesionalni kuvari začinjavaju jelo sa visine nije zato što izgleda dobro, već da bi se začin pravilnije rasporedio.

8. Ukoliko vam nakon pripreme ostane višak sosa, možete ga zamrznuti u posudama za led, a kockice sosa naknadno možete podgrijati u tiganju u količini koja vam je potrebna.

9. Suvo začinsko bilje ubacite na početku kuvanja jela, kako bi se njihove arome razvile tokom kuvanja. Svježe začinsko bilje dodajte na kraju kuvanja, kako se njihove arome ne bi izgubile kuvanjem.

10. Kako biste ispratili razvoj ukusa i potrebnu količinu začina, obavezno probajte jelo tokom kuvanja, kao i pred finalno služenje.

11. Kako biste spriječili da se tjestenina lepi, potrebno je da je kuvate u velikoj količini vode (idealno je 100 grama paste kuvati u jednom litru vode). Izbjegavajte korišćenje ulja tokom pripremanja tjestenine, jer će spriječiti da sos koji ste spremili prijanja na pastu.

12. Kako biste dobili reš koricu na komadu mesa, potrebno je da ga obrišete od viška vlage papirnim ubrusima prije početka obrade.

13. Da biste olakšali proces sječenja slanine na sitne kockice, ostaviti je u zamrzivaču oko 15 minuta da se stvrdne.

14. Kako bi povrće zadržalo svoju svježu boju, ubacite ga u ledenu vodu odmah nakon blanširanja ili kuvanja.

15. Prilikom grilovanja ili prženja nemojte pretrpavati tiganj jer će se namirnice u pretrpanom tiganju kuvati u pari umjesto da postanu reš i hrskave.

16. Kako bi voda u šerpi brže proključala, uvijek stavite poklopac.

17. Da biste izbjegli da daska za sječenje klizi po radnoj površini, postavite vlažan ubrus ili krpu ispod nje.

18. Kako ne bi došlo do podizanja temperature u frižideru, potrebno je da uvijek ohladite hranu prije nego što je ubacite u frižider.

19. Preporučuje se da đumbir ljuštite kašikom, jer ivica kašike lako skida koru đumbira prateći njegove krivine i minimizira otpad.

20. Koristite ljuske razbijenog jajeta kao kašiku kojom ćete lako pokupiti sitne komadiće ljuske iz jajeta.

21. Kako biste povećali količinu soka iz citrusnog voća (limun, limeta, pomorandža i slično) prije cjeđenja ih rolajte pod pritiskom dlana na radnoj površini. Ukoliko recept zahtjeva rendanu koru limuna, koristite najsitnije rende i pokušajte da izbjegnete bijele delove ispod kore limuna jer će jelu dati gorak ukus.

22. Uključite mališane u pripremu obroka. Nedavno istraživanje je pokazalo da su djeca koja su direktno uključena u pripremu obroka otvorenija prema konzumiranju zdrave ishrane i jedu više povrća.

SAVJETI ZA RECEPTE

23.Potrebno je da tjesteninu kuvate minut kraće nego što je istaknuto na pakovanju. Proces pripreme možete završiti tako što ćete je skuvati u tiganju sa sosem nakon cjeđenja.

24.Kako biste povezali sastojke u sos za tjesteninu ili napravili kremastim već pripremljen sos, sačuvajte dio vode od kuvanja tjestenine zato što u sebi sadrži dio skroba od tjestenine.

25.Kako biste pojačali arome orašastih plodova, kratko ih pecite na suvom tiganju uz puno miješanja, a potom sklonite sa vatre i sa vrućeg tiganja kako se ne bi prepekli i zagorjeli.

26.Na komadima mesa, ribe, ispod pašteta ili tartar bifteka, zarad boljeg ukusa možete koristiti kućni aromatizovani puter - pripremite ga tako što ćete u komad putera umijesiti nasjeckano svježe začinsko bilje, biber, lavandu, med ili sušeni paradajz, a potom umješeni komad putera umotati u papir za pečenje i vratiti u frižider da se stegne.

27.Pripremite domaće krutone za salatu tako što ćete nasjeckati tost hljeb na kockice i staviti na papir za pečenje u tiganj. Potom poprskajte maslinovim uljem, solju, biberom i začinima po želji i pecite u rerni na 180 stepeni Celzijusovih, dok ne postane reš, uz nekoliko miješanja tokom pečenja.

28.Kako biste istakli jedinstveni ukus ribe, pažljivo poprskajte bijelu morsku ribu nakon grilovanja ili pečenja u rerni sa nekoliko kapi limuna.

29. Pripremite vinaigrette dresing za salate, koristeći jednu količinu kvalitetnog sirćeta na tri količine maslinovog ulja, uz so i biber po želji. Za raznolikost ukusa, mirisa i boja koristite različite vrste ulja (orahovo ili ulje lješnika), sirćeta (tamno balzamiko sirće, limunov sok ili sherry brandy) ili dodajte svježe začine, senf, med, izblendirano voće (maline) ili povrće (paradajz).

30.Kako biste u salati zadržali teksturu i hrskavost komadića soli, koristite krupnu morsku so u vinaigrette dresingu.

Kuvar Slobodan Radeta za kraj ima najvažniji savet - kuvajte češće! Uživajte u vremenu provedenom u kuhinji i podijelite trenutke radosti sa svojim ukućanima!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop