Saznajte kako se spremalo ovo ukusno i jednostavno jelo u porodici Lava Tolstoja. Evo recepta!
Stepan Andreevič Bers objavio je 1874. godine "Kuvar" i poklonio ga svojoj sestri, grofici Sofiji Andreevnoj Tolstoj, koja je bila supruga velikog ruskog pisca Lava Tolstoja.
Knjiga sadrži recepte jela koju je Tolstojeva porodica godinama sakupljala. To su bila jela servirana njegovim članovima porodice i prijateljima, srećnim dušama koje su pripadale aristokratskoj klasi u carskoj Rusiji.
Skoro 150 godina kasnije, kuvar je preveo i ponovo objavio Sergej Beltikuov.
Kniga košta nešto manje od četiri dolara, a sadrži na stotine recepata...poput "Tartar sosa i pečuraka", "Punjenih knedli i zelenog pasulja", "Torta od kafe" i "Bečke pite". Među receptima koji je probavala aristokratija našao se i recept za jelo koje je jako popularno i dan danas, a koje je pristupačno i nama smrtinicima- "Makaroni sa sirom".
Evo recepta.
Zagrejte vodu do ključanja, dodajte so, a i onda makarone. Kuvajte ih dok ne budu kuvane na pola. Ocedite vodu, dodajte parmezan i malo sosa od povrća, opet stavite makarone, pa parmezan i sos i sve tako dok ne ostanete bez testa. Šerpu u kojoj ste to sve lepo složili stavite na kraj šporeta (što bi danas rekli na tihu vatru), pa pustite da se lagano kuva dok makaroni skroz ne postanu mekani i sočni. Povremeno prodrmajte šerpu, kako vam se ne bi testo zalepilo za dno.