U novoj epizodi MONDO kuhinje, u saradnji sa Jelen pivom donosimo vam recept za burgere koji se lako pripremaju, neodoljivog su ukusa, i idealni za predstojeće praznike.
Za vas i nas kuva Mondo šef Predrag Tošić.
Sastojci:
- svinjska šnicla (300 grama)
- Pileći file (300 grama)
- Jelen pivo
- jedna goveđa kocka
- jedno jaje
- 100 grama prezla
- crveni luk
- kiseli krastavci
- kečap
- senf
- bijeli luk
- začini(so, biber, čili paprika)
- 100 grama slanine
- 100 grama edamer sira
- 100 grama gauda sira
- jedan paradajz
- zelena salata
- 300 grama palente
- ulje ili mast
- maslac
- četiri zemičke
Način pripreme:
Svinjetinu i piletinu sitno isjeckati (ili samljeti), začiniti, dodati jaje i prezle i napraviti kompaktnu masu. U masu dodati edamer isjeckan na sitne kockice i dobro izmiješati.
Masu oblikovati kao pljeskavicu i pržiti na plitkoj masnoći sa obe strane. Pečenu šniclu stavimo u tavu u kojoj smo napravili sos od piva i kocke za supu. Ostavimo malo da meso upije sos
Crveni luk i kisele krastavce isjeckati što sitnije i pomiješati sa kečapom i senfom da dobijemo namaz za meso.
Palentu skuvamo i prelijemo u pleh, razmažemo je na debljinu od jednog centimetra i ostavimo je da se ohladi. Ohlađenu palentu isjeckamo na štapiće kao za pomfrit, uvaljamo u ostatak palente (ako je potrebno štapiće malo pokvasiti kako bi se mrvice palente bolje zalijepile) i pržimo u dubokoj masnoći veoma kratko.
Komadiće slanine zagrijavamo polako u tavi dok ne pusti masnoću i blago porumeni, izvadimo na salvetu i ostavimo da se ohladi i stvrdne da dobijemo čips. U masnoću od slanine dodamo maslac i tu prepržimo zemičke koje smo presjekli na pola.
U zemičku serviramo sir, Jelen stek, namaz, čips od slanine, kolutove paradajza i isjeckanu zelenu salatu, a sa strane serviramo štapiće od palente.
Prijatno, i obavezno nam javite kako je vama uspjelo!
(Prostor za snimanje obezbijedio nam je Rema Trade)