Uživajte u ukusnim kiflicama i kada postite.
Po želji, možete i da ih pravite sa nekim povrćem ili sa džemom, recimo.
Sastojci:
250 mililitara vode
Pola kašike šećera
Pola kašike soli
Kesica suvog kvasca
50 mililitara ulja plus dve kašike ulja
Pola kilograma brašna
200 grama posnog margarina
Priprema:
U mlaku vodu sipajte kvasac, šećer i malo brašna, pa izmešajte. Zatim dodajte polovinu brašna, so i 50 mililitara ulja, pa dobro izmešajte.
U veću posudu stavite drugu polovinu brašna, pa zatim postepeno dodajte smesu sa kvascem i zamesite testo. Zatim ga premažite sa dve kašike ulja i ostavite oko 45 minuta da narasta.
Podelite testo na pola, pa zatim isecite na 16 jednakih delova. Svaki deo oblikujte u lopticu, pa svaku lopticu razvucite na stolu. Na svaki taj razvučeni krug narendajte malo margarina, preklopite drugim krugom i to ponavljajte sa svih 16 loptica. (Ostavite malo margarina za premazivanje na kraju).
Testo blago pritisnite rukama odozgo, pa ga razvucite oklagijom i isecite na trouglove. Namotajte testo u kiflicu i poređajte na podmazan ili pleh obložen papirom za pečenje.
Kada savijete sve kiflice, rastopite ostatak margarina i prelijte ih, pospite morskom solju i susamom (ili ih pre savijanja možete napuniti po želji).
Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite oko 20 minuta, ostavite malo da se ohlade i poslužite.
Imate li i vi neki dobar posni recept? Pišite nam u komentarima!