Pržena hrana nije loša samo zbog toga što goji, već zbog druge, mnogo opasnije stvari.
Pržena hrana povećava rizik od koronarnih arterijskih bolesti, pokazalo je istraživanje.
Naučnici do sada nisu mogli da se usaglase u vezi sa tim da li pržena hrana zečepljuje arterija. Novo istraživanje u kojem je učestvovalo više od 150.000 volontera, pokazalo je da konzumiranje pržene hrane samo jednom nedeljno povećava rizik od koronarnih bolesti.
Rizik je sve veći što više pržene hrane jedete, upozoravaju naučnici. Oni objašnjavaju da se prilikom zagrevanja ulja oslobađaju aldehidi, hemikalije koje povećavaju pritisak u arterijama i koje snižavaju nivo dobrog holesterola.
Osim toga, pržena hrana najčešće je masna i puna kalorija. Zbog svega toga, vremenom arterije mogu da se začepe, što povećava rizik od infarkta.
Koronarna arterijska bolest je najčešća vrsta srčanih bolesti, a javlja se kada se oštete velike arterije koje su povezane sa srcem.
Prženje hrane takođe se povezuje sa povećanim rizikom od gojaznosti, dijabetesom tipa 2 i povišenim krvnim pritiskom.
Možda vredi da se malo potrudite i da hranu spremate na neke druge načine – zdravije je.