Mekan kolač, nezaboravnog ukusa, spreman očas posla!
Postoji mnoštvo recepata za kulgof kolače, a mi vam donosimo jedan koji se sviđa i najvećim sladokuscima - isprobajte!
Sastojci:
225 grama margarina
Dve šolje šećera
Dve kašike rendane limunove kore
Četiri jaja
¾ kašičice soli
Dve kašičice praška za pecivo
2 ¾ šolje brašna
Tri kašike kukuruznog skroba
Pola šolje mleka
¼ šolje ceđenog soka limuna
¼ šolje slatke pavlake (ili grčkog jogurta)
Kašičica ekstrakta vanile
Za preliv:
Šolja i po šećera u prahu
Dve-tri kašike limunovog soka
Kašika rendane kore limuna
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
U većoj posudi umutite margarin, da postane kremast, pa dodajte šećer i limunovu koru i izmešajte. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno, muteći između svakog dodavanja.
U odvojenoj posudi, pomešajte so, prašak za pecivo, brašno i kukuruzni skrob, pa ostavite sa strane.
Pomešajte limunov sok, mleko i ekstrakt vanile.
Naizmenično u smesu sa margarinom dodajte smesu sa brašnom i smesu sa mlekom, i dobro izmešajte da se sve sjedini. Zatim dodajte slatku pavlaku i još mešajte.
U nauljen kalup za kuglof nalijte smesu i pecite 45-55 minuta, ili dok čačkalica ne "izađe" suva. Ostavite da se prohladi desetak minuta, a u međuvremenu pripremite preliv.
Pomešajte šećer u prahu sa limunovim sokom i rendanom korom, a zatim prelijte preko kuglova i uživajte! Ostavite da se prohladi i poslužite!
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!
Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.