• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan 1885. izašao prvi broj "Bosanske vile"

Autor Siniša Stanić

Srpski književni list "Bosanska vila", časopis "za zabavu, pouku i književnost", počeo je da izlazi u Sarajevu na današnji dan 1885. godine i skoro tri decenije snažno uticao na jačanje nacionalne svijesti i otpora austrougarskoj okupatorskoj vlasti u BiH.

 Bosanska vila, godišnjica  Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Do 1887. godine uređivao ga je Nikola Šumonja, a potom do zabrane 15. juna 1914. Nikola Kašiković.

Književni program lista bio je odgovor Srba iz BiH i zajedničkih matica u Vojvodini, Srbiji i Crnoj Gori na ideološki i kulturni uticaj austrougarske monarhije, a pogotovo politike i uprave Benjamina Kalaja.

"Bosanska vila", kao jedini srpski list u BiH, okupljala je oko sebe Srbe i, osim opšteg obrazovanja, nastojala da pruži otpor austrougarskoj politici.

Možda će vas zanimati

Iz rada "Bosanske vile" vidi se da su Srbi mjerodavnim ideološkim i kulturnim centrom smatrali prije Beograd nego Beč, prije Novi Sad nego Budimpeštu i prije Cetinje nego Trst.

Te prirodne veze Kalaj i njegovi sljedbenici nisu mogli presjeći, ma koliko htjeli.

Što su se Kalaj i njegovi sljedbenici više trudili da postignu svoje ciljeve, to su se Srbi više skupljali i ugledali na svoje matice.

Pokretači "Vile" su bili učitelji Srpske škole, koji su u početku bili najbrojniji saradnici časopisa.

Programska orijentacija ovog lista bila je bavljenje srpskom kulturnom baštinom, uz prezentaciju popularnih i raznovrsnih tekstova dostupnih narodu iz svih oblasti društvenog života, ali je u njenom praktičnom djelovanju, posebno u prvom periodu izlaženja, najviše tekstova bilo iz oblasti narodne književnosti.

Okupljen je veći broj saradnika iz raznih krajeva, a posebno su se isticali: Petar Mirković, Vaso Čuković, Stevan Delić, Nikola Kašiković, Kosta Kovačević, Luka Grđić Bjelokosić, Risto Čajkanović i Petar Ivančević.

U "Bosanskoj vili" svoje tekstove objavljivali su: Aleksa Šantić, Svetozar Ćorović, Milan Prelog, Jovan Dučić, Veljko Petrović, Vladislav Petković Dis, Vladimir Ćorović i Petar Kočić.

Svoje tekstove objavljivali su i Safvet-beg Bašagić, Musa Ćazim Ćatić i Osman Đikić, a nešto kasnije Ivo Andrić i Tin Ujević.

U ovom listu pisali su i neki pripadnici "Mlade Bosne".

"Bosanska vila" bila je najpoznatije nacionalno srpsko glasilo na području austrougarske provincije BiH i jedno od poznatijih i priznatijih glasila uopšte na prostorima južnoslovenskih naroda.

List je zabranjen na početku Prvog svjetskog rata u jeku pogroma svega što je srpsko u Sarajevu i BiH.

(Srna, Mondo)

Pročitajte i ovo

Ukoliko vam se dopadaju "Priče iz naftalina", zapratite nas i na facebooku! (LINK)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop