• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Narodno pozorište Srpske i Akademija umjetnosti potpisali ugovor o saradnji

Autor Nikolina Damjanić

Narodno pozorište Republike Srpske i Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci potpisali su ugovor o tehničko-poslovnoj saradnji, u okviru priprema za proširenje djelatnosti NPRS-a formiranjem profesionalne filharmonije pod okriljem nacionalnog teatra

 saradnja narodnog pozorišta srpske i akademije umjestnosti Izvor: NPRS

Nakon potpisivanja ugovora, v. d. direktora Narodnog pozorišta Dijana Grbić izjavila je da se ovim ugovorom preciziraju međusobni odnosi dvije institucije, te stvaraju preduslovi za razvoj brojnih zajedničkih kulturnih projekata.

"Potpisivanjem ovog ugovora, precizno i do detalja regulišemo međusobne odnose u okviru predstojećeg uvođenja profesionalne filharmonije pod okriljem nacionalnog teatra. Akademija umjetnosti je prirodan partner nacionalnog teatra i naš vjerni saveznik na putu do ostvarenja višegodišnjeg sna – da Republika
Srpska po prvi put dobije profesionalnu filharmoniju, koja će predstavljati svojevrstan zamajac razvoju naše kulturne scene", navela je ona.

Dogovoren je angažman profesora Akademije umjetnosti, koji će pružiti asistenciju kod formiranja simfonijskog orkestra, kao prvi korak i okosnicu buduće filharmonije. Istovremeno, posjetioci ovogodišnjeg Teatar festa „Petar Kočić“ ove godine će, po prvi put, osim predstava renomiranih
pozorišnih kuća iz regiona, imati priliku da uživaju u predstavama studenata glume akademija umjetnosti iz regiona.

To znači da će u zajedničkoj organizaciji AUBL i NPRS-a biti održan Teatar fest mladih, u okviru kojeg će se predstaviti dramske akademije iz regiona. Ovo je odlična prilika za promociju rada akademija i mladih glumaca koja će svakako biti zanimljiva publici Teatar festa „Petar Kočić“.

"Ovim ugovorom se omogućava da studenti Akademije umjetnosti dobiju priliku za profesionalnu afirmaciju pod okriljem Narodnog pozorišta Republike Srpske. Studenti će imati na raspolaganju naše obje scene, a sa Akademijom umjetnosti razvijaćemo zajedničke projekte s ciljem uključivanja studenata, poput organizacije završnih predstava, koncerata i izložbi. Akademija je svojevrstan umjetnički rasadnik i mi ćemo imati privilegiju da crpimo njihove resurse i time obogaćujemo nacionalni teatar",istakla je Grbić.

Dekan Akademije umjetnosti Dragana Purković Macan precizirala je da će, na osnovu ovog ugovora, biti uspostavljena izuzetne bliska saradnja između dvije institucije i udareni temelji za razvoj zajedničkih projekata.

"Ovim ugovorom, Narodno pozorište širom otvara vrata za naše talentovane studente sa svih odsjeka, a mi im, s druge strane, osim kadrovskog potencijala, pomažemo tako što im pružamo tehničku asistenciju, obezbjeđujući angažman naših profesora, prostorije za vježbanje budućeg sastava filharmonije, depo za
rekvizite i slično. Posebno mi je zadovoljstvo što će na ovaj način naši talentovani studenti dobiti priliku za afirmaciju, ali i što će Akademija dati svoj doprinos u dostizanju sna mnogih naših umjetnika", profesionalne filharmonije u Republici Srpskoj", naglasila je Purković Macan.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop