• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

In memoriam Radovan Kragulj (1935–2022)

Autor Siniša Stanić

U Parizu je, poslije duže bolesti preminuo veliki srpski, evropski i svjetski slikar Radovan Kragulj, rodom iz Velikog Palaničišta kod Prijedora.

 In memoriam Radovan Kragulj (1935–2022) Izvor: Siniša Stanić, mondo.ba

Njegov umjetnički i životni put vodio ga je od Velikog Palanačišta, preko ustaškog logora za djecu u Sisku, Likovne akademije u Beogradu, londonske Centrane škole za umjetnost i vještine, pedagoškog rada u Velikoj Britaniji, Belgiji i Francuskoj.

Tokom svoje impresivne karijere Kragulj je izlagao u više od šezdeset najprestižnijih galerija širom svijeta – Londonu, Beogradu, Kardifu, Kopenhagenu, Omahi, Anversu, Mančesteru, Dortmundu, Parizu... Dugi niz godina bio je profesor na univerzitetima i školama u Kembridžu, Mančesteru, Londonu i Briselu.

Možda će vas zanimati

Bio je i jedan od pionira ekološkog pokreta u svijetu - još 60-ih godina prošlog vijeka bio je povezan sa začecima ekološkog aktivizma i jedan je od prvih umjetnika čija je tema bila odnos čovjeka prema prirodi, naročito prema životinjama.

Kragulj je bio član Akademiju nauke i umjetnosti Republike Srpske. Biće kremiran na čuvenom pariskom groblju "Per Lašez", a njegova urna biće položena u grob u Velikom Palanačištu kod Prijedora.

Prilikom svoje posjete Banjaluci, maja 2016. godine Kragulj je dao intervju za naš portal, koji možete pročitati OVDJE...

(Siniša Stanić, Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop