• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krompir dobija "konkurenciju": Glamočki opanak u kulturnoj ofanzivi (FOTO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Gradić u u zapadnom dijelu BiH nakon projekta afirmacije izrade tradicionalne obuće mogao bi imati jedinstvenu ponudu koja će se istovremeno sačuvati tradiciju u skoro izumrli zanat.

 Glamočki opanak Izvor: Siniša Šolak

Glamoč je odlučio da ne ostane skriven u zaboravu, kaže nam Siniša Šolak iz udruženja "Tropolje i Zapadne strane" koje uz podršku programa USAID Turizam sprovodi projekat "Glamočki opanak kao jedinstvena ponuda BiH".

Glamoč je pronašao svoju priliku da pomoću tradicionalnog glamočkog opanka iskorači iz anonimnosti. Opanak je dobio i zaštićeno geografsko porijeklo od Instituta za intelektualno vlasništvo BiH u martu ove godine što je jedna stepenica ka cilju.

"Opanak je ponos ovog kraja, koji danas proizvodi samo porodica Nenadić u svojoj radionici, smještenoj unutar Etno domaćinstva Nenadića. Slijedeći ovaj put u potrazi za atraktivnim turističkim sadržajem, grupa entuzijasta je odlučila da plasira ovaj proizvoda na turističko tržište BiH," kažu nam domaćini u Glamoču.

Sami proizvođači su se pobrinuli da proces proizvodnje ne zaustavi, organizujući besplatne obuke za buduće opančare jer je interesovanje bilo iznad očekivanja. Naime, broj narudžbi za ovaj proizvod premašuje kapacitete trenutnih proizvođača u Glamoču!

"Sljedeći cilj je da glamočki opanak postane turistički suvenir Glamoča, da se poveća broj proizvođača kako bi se očuvala ova vještina, ali i da Glamoč pronađe svoje mjesto na turističkoj mapi BiH. Jer, iako je opanak simbol ovog zaboravljenog kraja, nije jedino što on nudi", podsjeća Šolak.

Krajem juna na Glamočkom polju instaliran je opanak, napravljen od papira, veličine preko 50 metara. Akciju su organizovali Centar za životnu sredinu, u saradnji sa udruženjima "Runolist" i "Tropolje i Zapadne strane".

"Ovaj papirni opanak simbol je neraskidivih odnosa čovjeka i prirode na tim prostorima", saopšteno je nakon akcije.

Ovom akcijom u Glamočkom polju Centar je želio istaknuti značaj čovjeka za opstanak polja, koje bi bez ljudskih aktivnosti zaraslo i izgubilo svoju specifičnost i biološku vrijednost. 

Sve ove akcije uz entuzijazam i volju Glamočaka doprinijeće da grad i kraj koji su bili poznati po proizvodnji veoma kvalitetnog krompira dobiju jedan jedinstven turistički proizvod na ponos cijelog Glamočkog polja.

(MONDO)

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop