• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šolak: Nelogično da je baš sve okrenuto protiv Glamoča

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Siniša Šolak nezavisni je kandidat za načelnika Opštine Glamoč na predstojećim lokalnim izborima. Za naš portal on priča o svom programu, teškoćama i problemima sa kojima se Glamoč susreće, ali i perspektivama ove, jedne od najvećih (i najnerazvijenijih) opština u BiH...

 Šolak: Nelogično da je baš sve okrenuto protiv Glamoča Izvor: Siniša Šolak/MONDO

Iz biografije Siniše Šolaka možemo izdvojiti da je rođen u Glamoču, diplomirao geografiju i turizam na PMF-u u Banjaluci, a postdiplomske studije iz Prostornog planiranja završio na Geografskom fakultetu u Beogradu, gdje je stekao zvanje magistra. Radio je kao pomoćnik načelnika Opštine Glamoč i direktor tamošnjeg JP "Komunalac". Pokretač je manifestacije "Dani glamočkog krompira", a vođa je i projekta "Glamoč na dlanu", o kome me je Mondo već pisao i koji je privukao veliku pažnju u zemlji i okruženju. Napisao je nekoliko značajnih naučnih i stručnih radova, od kojih se izdvaja "Ćirilički spomenici Glamočkog polja". Povodom Šolakove kandidature za načelnika Opštine Glamoč, porazgovarali smo sa njim... 


Koje su osnovne tačke vašeg političkog programa?

Analizirajući okolnosti u kojima Glamoč funkcioniše identifikovane su velike slabosti u skoro svim oblastima što je jasno vidljivo na svakom koraku i odražava se na sve sfere života u ovoj zajednici. Iz praktičnih razloga i jasnijeg predstavljanja podijeljene su u pet stavki: Javna uprava, Javna preduzeće i ustanove, Privreda, Društvene djelatnosti i Infrastruktura. U svim oblastima su i predviđene mjere za otklanjanje uočenih nedostataka i način provođenje mjera.

Da li ste zadovoljni dosadašnjim funkcionisanjem javne uprave u Glamoču i na koji način namjeravate da poboljšate njen rad?

Opšti utisak je da sadašnjim funkcionisanjem nije zadovoljan niko. Pošto sam i sam dosta godina proveo u upravi svjesan sam objektivnih okolnosti ali i subjektivnih nedostataka koji nisu nepopravljivi. Recimo, javnost rada bi bila nešto što bi vratilo povjerenje građana.

Možda će vas zanimati

Kakva je trenutno situacija u javnim preduzećima i ustanovama u Glamoču? Koja poboljšanja su tu moguća?

Javni sektor radi na način koji nije predviđen nikakvim propisima. Imamo v.d. direktore po deceniju i više, ne postoje nadzorni odbori, blokirani su računi. To je problem koji se prolongira, a zajednica trpi. Mišljenje sam da postoje i opšte stvari koje su svima u interesu da funkcionišu i da ne smiju da budu predmet političkih igrarija i hirova pojedinaca.

Kakvi su privredni potencijali opštine? Na koji način namjeravate da oživite lokalnu privredu?

Ovo je previše uopšteno pitanje za neki precizan odgovor. Za pokretanje privrede neophodno je donošenje podzakonskih akata, koji će omogućiti veću efikasnost procedura i stimulativnih mjera u oblastima poljoprivrede i upravljanja zemljištem, komunikaciju privrede i lokalne uprave, kao i rješavanje drugih važnih pitanja za privredu kakva je naša. Neophodno je uspostaviti sistem koji će omogućiti nove investicije, nove poslove i nova radna mjesta, najviše se oslanjajući na prirodne resurse. Koordinaciju i upravljanje projektima bi vršila novouspostavljena Razvojna agencija Opštine ali kao operativo, a ne deklarativno tijelo.

Infrastruktura u Glamoču je u prilično lošem stanju, a razlog tome su, pretpostavljam, i mala sredstva sa kojima opština raspolaže... Da li se može nešto učiniti po tom pitanju?

Infrastruktura na području Glamoča je u izuzetno lošem stanju. Zimsko i ljetnje održavanje puteva uopšte ne funkcioniše, kao ni održavanje objekata kolektivnog stanovanja i komunalne infrastrukture. Izletišta, kao simboli našeg grada, devastirana su i prepuštena prirodnim procesima propadanja. Problemi higijene grada, površinskih i oborinskih voda i održavanja same infrastrukture nisu rješavani godinama, a komunalno preduzeće je dovedeno do kraha. Sve to doprinosi smanjenju kvaliteta života našeg stanovništva. Uvođenje sistema zimskog i ljetnjeg održavanje puteva kroz dodjelu tih poslova preko tendera, uspostavljanje sistema održavanja komunalne infrastrukture i higijene, subvencije i projekti za razvoj infrastrukture i energetske efikasnosti samo su neki od naših prioriteta. U tome ćemo tražiti puno angažovanje partnerskih institucija kao i organizacija.

Turizam je, čini mi se, jedna od grana koja ima priličan potencijal u Glamoču... Na koji način namjeravate još više definisati i obogatiti vašu turističku ponudu?

Od potencijala do turističke ponude dug je put, a nekada se i ne stigne do samog kraja. U svakom slučaju potrebno je načiniti prve korake. Ovdje valorizacija potencijala nikada nije rađena izuzev kamenoloma na Korićini koji je godinama van funkcije. Ne postoje ni organi koji se time bave niti neki zakonodavni okvir. Praktični koraci se provode kroz projekat Glamoč na dlanu koji je u velikoj mjeri približio ono što Glamoč ima potencijalnim turistima. Pošto je nosilac ovog projekta Udruženje građana, a određene faze se realizuju kroz projekte i partnerstva očigledno je da mu je potrebna i sistemska podrška lokalne zajednice. Veliki pomaci su učinjeni u oblastima paleografije, planinarenja, biciklizma, speleologije tako da ugošćavamo posjetioce koje te oblasti zanimaju. Problem predstavljaju smještajni kapaciteti i sadržaji za višednevni boravak. Vjerujem da bi stimulacijom seoskih domaćinstava obim posjeta porastao jer to predstavlja opšti trend pa ne vidim zašto bi i nas zaobišao.

Iz Glamoča, uglavnom, ili ne izlaze nikakve medijske priče, ili su one mračne i negativne... Kako namjeravate da popravite medijsku sliku o vašem mjestu? Na koji načina namjeravate da unaprijedite društvene djelatnosti?

Trenutna situacija je takva da imamo samonametnuto neinformisanje i samoizolacionizam kao način očuvanja statusa pojedinaca čije je nesposobnost i neodgovornost tokom godina i dovela zajednicu do stanja u kome se sada nalazi. Društvene aktivnosti u Glamoču skoro da i ne postoje. To je posljedica nepostojanja planskog djelovanja u ovoj oblasti, nepostojanja demografske politike, neusklađenosti sistema predškoloskog i osnovnog obrazovanja sa zakonskim propisima i lokalnim potrebama, nedovoljne vidljivosti Opštine u sredstvima javnog informisanja kod nas i u svijetu, nepostojanja manifestacija i aktivnosti koje bi tu vidljivost poboljšale... Izlazak iz ove situacije moguć je jedino u pokretanju šire društvene akcije na svim poljima, koja bi sa sobom nosila rješenja nabrojanih problema. Pokretanje manifestacija na ciljem promocije lokalnih vrijednosti (npr. Dani dijaspore, Dani Miroslava Čangalovića, Dani krompira, rok festival, dani planinara...), veće prisustvo na internetu, partnerstva sa opštinama i gradovima u bližem i daljem okruženju, aktivni kontakti sa medijima, prisustvo na događajima i manifestacijama... značajno bi doprinijelo povećanju vidljivosti i medijske prisutnosti Opštine.

Prethodne godinu-dvije jedan od projekata koji je djelovao veoma obećavajuće, i koji je na neki način odjeknuo u regionu, bio je renoviranje i oživljavanje spomen-kuće Ive Lole Ribara u Glamoču. Zašto se stalo sa tim? Da li ćete, ukoliko budete izabrani za načelnika, ponovo pokrenuti tu priču?

Taj, kao i brojni drugi projekti su zaustavljeni iz lokala i na razne načine opstruisani. Čini mi se da je to oprobani metod prikrivanja sopstvene nesposobnosti i liječenja sujete. Suština javne uprave je u podršci inicijativama i aktivnostima koje služe za opšte dobro, a ne dodjela jednokratne novčane pomoći ili grantova koja se intenzivira u predizbornom periodu. Ako se vratimo na pitanje na početku, sama činjenica da su u njegovu realizaciju uključeni i mašinski i arhitektonsko-građevinski fakultet Univerziteta u Banjaluci govori o prepoznatoj težini i značaju. Ovaj institucionalni angažman je i doveo do lokalne opstrukcije jer jednostavno nemaju kapaciteta da budu partneri osim deklarativno.

Vi ste nezavisni kandidat... Da li imate saradnju sa ostalim političkim subjektima i strankama u opštini? Da li mislite da bi možda moglo biti problema prilikom provođenja vaše političke vizije, tj. usvajanja odluka u skupštini opštine, pošto će nova odbornička većina možda biti iz neke druge političke opcije?

Ovdje su politički subjekti poistovjećeni sa pojednicima koji ih vode na lokalnom nivou dok ostali članovi služe samo kao pokriće kolektiviteta a objektivno, nisu ni upućeni u dešavanja. Malo ih se sjete oko izbornih ciklusa i na to se svodi djelovanje. Moje aktiviranje je u svojstvu nezavisnog kandidata sa jasnim planom i ciljem koji je usmjeren na pozitivne pomake u zajednici. To bi trebao da bude cilj svima samo što svi nisu sposobni da do njega dođu. Druga, veoma bitna stvar je sud javnosti. Sistem prenosa sjednica Opštinskog vijeća bi u velikoj mjeri uključio građane u procese, ali i vijećnike pod pritisak sopstvenih birača koje predstavljaju...takođe deklarativno.

Kakva je dosadašnja saradnja lokalnih i kantonalnih/entiteskih vlasti? Kako namjeravate dobiti kantonalnu i entitetsku podršku za svoje planove?

Saradnja se odvija preko organa i institucija, a lokalna neinformisanost je sasvim dobra osnova da se sva krivica za lokalnu nesposobnost prenosi na nekog drugog. Posljednjih godina viši nivoi vlasti služe samo za prebacivanje krivice, a zajednica i dalje propada. Nekako je nelogično da je baš sve okrenuto protiv Glamoča. Siguran sam da smo za dosta toga i sami odgovorni.

Kakva je dosadašnja saradnja vaše lokalne zajednice sa vladama RS i Srbije? U koje projekte je utrošena ta novčana pomoć?

Ne mogu da iznesem precizne podatke pa ću se bazirati na utiske. Pomoć bi trebala da se realizuje kroz konkretne projekte od šireg društvenog značaja i uspostavljanje sistemskog djelovanja. Velika pompa se diže i publicitet daje svakom gestu ali ne vidim neke efekte u zajednici. Nameće se logično mišljenje da zajednica nema viziju o sopstvenoj budućnosti, nema koncepta razvoja, a samim tim i ne plasira konkretne projekte pa se to i zato zove neodređenim imenom pomoć. Uvijek se pominju kule i gradovi, a ovdje se ni trava u parku ne kosi, grad liči na neku deponiju ali se uporno konstatuje šta bi trebalo i da će to doći nakon......i tako decenijama. Ako bi konstatacije potkrijepili analizama, analize strategijom, a strategiju razvili na nivo projekata onda bi stvari dobile smisao i efekti bi se mogli i vidjeti i osjetiti.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE