• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukras grada na Drini: Patrijarh osveštao Hram Svetog Save u Foči, najveći u BiH (FOTO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Idejni projekat Hrama Svetog Save u Foči napravio je protomajstor Peđa Ristić iz Beograda, koji je slične crkve, sa centralnom kupolom i dva velika zvonika, projektovao i u Podgorici i Baru.

 Hram Svetog Save u Foči Izvor: Aleksandra Janković - Srna

Zemljište i krst osveštao je mitropolit dabrobosanski Nikolaj 11. maja 1998. godine, a gradnja je počela 2. septembra 2006. godine. Na Pokrov Presvete Bogorodice, 14. oktobra, te godine osveštani su temelji.

Kum temelja hrama bio je tadašnji načelnik opštine i predsjednik Odbora za izgradnju Zdravko Krsmanović, koji je imao veliku ulogu u donošenju odluke da se osam godina nakon što je osveštano zemljište krene u izgradnju izuzetno zahtjevne i skupocjene građevine.

Prilozima vjernika, uz veliku pomoć privrednika, organizacija, ustanova i institucija, te sredstvima iz opštinskog i republičkog budžeta, gradnja je napredovala, pa su u oktobru 2009. osveštana i postavljena zvona.

Betoniranjem centralne kupole, hram je pokriven 2012. godine, kada su osvešteni i postavljeni krstovi na dvije manje i centralnu kupolu.

Kum centralnog krsta bio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a kumovi dva manja krsta Milivoje Vilotić i Milenko Mališ.

Naredne 2013. godine počela su redovna bogosluženja u Svetosavskom hramu.

Ikonostas je postavljen 2019, a godinu potom i podno grijanje sa mermernim mozaikom.
Plato ispred Hrama popločan je 2022. godine. Tada je urađena litijska staza oko hrama, sa novim travnjakom i plato sa velikim polukružnim stepeništem. Granitnim pločama prekriveno je 800 metara kvadratih.

Iznad centralnih vrata hrama urađena je ikona u mozaiku, poprsje Svetog Save, djelo mozaičara Milana Pilipovića iz Bačke Palanke.

Najveći pravoslavni hram u BiH prošle godine dobio je veličanstven i na ovim prostorima jedinstven polijelej - veliki crkveni luster sa 135 sijalica, čija je visina dva i po metra, a masa veća od 1.000 kilograma.

Polijelej sa hromosom /Bogorodičinim kolom/, prečnika 6,3 metara, izradila je firma "Anastasios" iz Soluna.

Hram Svetog Save, čija površina nadmašuje 1.500 metara kvadratnih, smatra se najvećim pravoslavnim hramom u Republici Srpskoj i BiH. Dužina hrama je 50 metara, širina 30, a visina više od 30 metara.

Hram Svetog Save karakterističan je i po tome što je velika priprata, površine 250 metara kvadratnih, fizički odvojena pregradnim zidom od broda crkve, a sa brodom je vezuju troja vrata.

Pripratu krasi 29 lukova - krstastih svodova na 18 stubova, a na spratu iznad priprate nalazi se velika sala.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije danas je osveštao Hram Svetog Save, a dočekali su ga predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Njegovo viskopreosveštenstvo mitropolit daborbosanski Hrizostom, brojne vladike, sveštenstvo i vjernici.

(SRNA/MONDO)

Povezano

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

U gradu gde živi 10 hiljada ljudi grade crkvu koja bi bila primerenija za puno veći grad ,,ali kapric je veći od potrebe

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop