• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napukli zidovi dobojske Gradine

Finansiranje i održavanje dobojske tvrđave, koja je 2006. godine proglašena za spomenik od posebnog nacionalnog značaja, još nije riješeno

 Napukli zidovi dobojske Gradine Izvor: MONDO

Pukotine na zidovima srednjovjekovne tvrđave "Gradina" u Doboju su u odnosu na prethodnu godinu znatno povećane i pojedini dijelovi zidova mogu se obrušiti na prolaznike i posjetioce ovog objekta, izjavio je Srni predsjednik Organizacije za razvoj turizma regije Doboj "Rotor" Miodrag Bosić.

"U izvještaju stručne komisije, koju je formirao "Rotor" radi zaštite ovog kulturno-istorijskog spomenika od daljeg propadanja, posebno je ukazano na potrebu saniranja pukotina na zidovima sa južne i jugoistočne strane, nastalih od granatiranja tokom prethodnog rata, te na sjevernoj strani koje su posljedica žzubaž vremena i nebrige nadležnih institucija", objasnio je Bosić.

On je naveo da su članovi tročlane Stručne komisije bili direktor u penziji regionalnog Muzeja Doboj arheolog Branko B. Belić, povjerenik Republičkog zavoda za zaštitu prirodnog, kulturnog i istorijskog naslijeđa Republike Srpske arheolog Đoko Jovanović i građevinski inženjer - statičar iz projektnog biroa "MVO - inžinjering" iz Doboja Obrad Radić.

Bosić je podsjetio da finansiranje i održavanje dobojske tvrđave, koja je 2006. godine proglašena za spomenik od posebnog nacionalnog značaja, još nije riješeno i dodao da se isključivo vrši od prodaje ulaznica, dok se održavanje i zaštita kulturno-istorijskog i nacionalnog nasljeđa svugdje u svijetu finansira iz budžeta vlade.

Prema njegovim riječima, "Rotor" je uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture prije tri godine obavio unutrašnje uređenje tvrđave, zahvaljujući donacijama Švedske međunarodne razvojne organizacije i Regionalnog centra za zaštitu životne sredine srednje i istočne Evrope u iznosu od 100.000 KM, kao i opštine Doboj sa 48.000 KM.

Dobojska srednjovjekovna tvrđava izgrađena je u 13. vijeku, a tokom njenog unutrašnjeg uređenja izgrađeni su amfiteatar sa ljetnom pozornicom, dječiji zabavni park, etno-kafe, suvenirnica, postavka starih kućnih predmeta, odjeće, oruđa i oružja i na tri platoa postavljene klupe i stolovi. (Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop