• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gran pri nagrade festivala etnološkog filma

U okviru konkurencije za nagrade takmičilo se 39 filmova, u informativnoj sekciji je prikazan 31 film, a u okviru amaterske 20.

 Gran pri nagrade festivala etnološkog filma Izvor: MONDO

Gran pri nagradu 17. medjunarodnog festivala etnološkog filma, održanog u Enografskom muzeju, dijele filmovi "Krik u vjetar", autora iz Finske, i "Senka" iz Francuske, saopštio je predsjednik žirija, dr Aleksandar Bošković na konferenciji za novinare.

Najbolji film u kategoriji amaterskih filmova je "Kontramelodija" iz Italije, nagradu za najbolji film u kategoriji nacionalnih filmova dobio je "Praznik Bibija kao čuvar identiteta Roma", a iz internacionalnih "Ko može biti zvonar" iz Hrvatske.

Dodijeljene su i specijalne nagrade u vidu diploma autorima devet filmova koje su obuhvatile najbolju kameru i fotografiju, za dobar primer vizuelne etnografske studije, za dobro kombinovanje etnografije, vizuelne prezentacije i priče, za inovativno vizuelno izražavanje.

Festival se sastoji iz tri kategorije. U okviru konkurencije za nagrade takmičilo se 39 filmova, u informativnoj sekciji je prikazan 31 film, a u okviru amaterske 20.

U žiriju su bili rediteljka Vera Bojić (Srbija), etnolog-antropolog Naška Križnar (Slovenija), reditelj Janoš Domokoš (Madjarska), etnolog-antropolog Aleksandar Bošković (Srbija) i etnolog Marina Martinova (Rusija).

Ovo je godišnja manifestacija, čije je održavanje počelo 1992. godine u konaku manastira Sveti otac Prohor Pčinjski kao dogadjaj koji je okupio entuzijaste, etnologe i filmske autore zaiteresovane za etnografske teme.

Manifestacija se vremenom prošila i produbila svoj opseg uključujuci više autorskih i stručnih profila, pristupa i tema koje obuhvataju sve geografske i etničke prostore u svijetu, kao i druge antropološke i sociološke teme, savremene urbane fenomene i drugo.

Festival je počeo 10. novembra, a završen je u nedjelju svečanom dodjelom nagrada i projekcijom dva nagradjena filma, saopštili su organizatori. (Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop