• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Revija starog srpskog filma

Većina dokumentarnih filmova i materijala su nijemi filmovi koji prikazuju događaje iz istorije srpskog naroda.

 Revija starog srpskog filma Izvor: MONDO

Prikaziovanjem 11 dokumentarnih i dva igrano-dokumentarna filma u utorak je u paljanskom Parohijskom domu otvorena Revija starog srpskog filma (1914-1943).

"Peti put na Palama organizujemo Reviju starog srpskog filma u želji da se popuni jedna praznina koja postoji u razvoju filma i u našoj svjesti o srpskom filmu", istakao je direktor "Srna filma" i Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević.

On je dodao da će na reviji biti prikazani filmovi koji su snimani od 1911. godine pa do početka Drugog svjetskog rata, a biće prikazana i četiri igrana filma koji su rađeni od 1941. do 1943. godine.

Pandurević kaže da su većina ovih dokumentarnih filmova i materijala u suštini nijemi filmovi koji prikazuju događaje iz istorije srpskog naroda i najbolji su predstavljači jednog vremena i istorijskih događaja.

On je naglasio da su ovi filmovi zanimljiva tema za mnoge istoričare, etnografe, socijologe, jer se kroz filmove iz prošlih vremena može vidjeti način života u to vrijeme i slično.

Pandurević je istakao da će premijerno biti prikazan dokumentarni film "Srbija u velikom ratu", koji prikazuje golgotu Srbije od početka Prvog svjetskog rata, prelazak preko Albanije, Solunksi front i oslobođenje Srbije.

"Ovaj film, koji je uradila ekipa Jugoslovenske kinoteke, je prikazan u Kulturnom centru u Parizu gdje je dobro primljen i kritičari su odredili da je jedan od važnih dokumentarnih filmova", rekao je Pandurević.

Pandurević je istakao da će biti prikazana i dva zanimljiva igrana filma sovjetske kinematografije koji prikazuju srpske patriote koji se dižu protiv fašizma.

Upravnik Arhiva Jugoslovenske kinematografije Aleksandar Erdeljanović je istakao da je riječ o filmovima koji su snimani od početka kinematografijekod nas pa do kraja Druga svijetskog rata o Srbima i Jugoslovenima, a biće prikazani i filmovi koji su na istu temu snimani u inostranstvu.

Erdeljanović je pozvao građane da dođu i pogledaju projekcije jer je "program zanimljiv i ima se šta vidjeti".

Reviju starog srpskog filma organizovali su Srna film i Kinoteka RS u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom iz Beograda.

Generalni pokrovitelj Revije starog srpskog filma /1914-1943/ je Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a pokrovitelj su Crkvena opština i Opština Pale.

Revija će trajati do 11. decembra do kada će biti prikazano preko 30 dokumentarnih filmova i materijala.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop